Dietetycy i żywieniowcy
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
Czytelnia
(2)
Autor
Ball Stefan
(1)
Ciborowska Helena
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Klonowska Joanna (farmacja)
(1)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Odbiorca
Dzieci
(6274)
6-8 lat
(4294)
9-13 lat
(3476)
0-5 lat
(2631)
Młodzież
(1492)
Dietetycy i żywieniowcy
(-)
14-17 lat
(1159)
Szkoły wyższe
(279)
Dorośli
(270)
18+
(192)
Rodzice
(154)
Menedżerowie
(46)
Szkoły podstawowe
(45)
Szkoły średnie
(45)
Nauczyciele
(44)
Prawnicy
(32)
Adwokaci
(30)
Radcy prawni
(29)
Przedsiębiorcy
(28)
Lekarze
(27)
Urzędnicy
(26)
Sędziowie
(25)
Doradcy podatkowi
(16)
Poziom rozszerzony
(16)
Szkoły ponadgimnazjalne
(15)
Szkoły ponadpodstawowe
(15)
Księgowi
(14)
Przedszkola
(14)
Ekonomiści
(13)
Pedagodzy
(13)
Klasa 8.
(12)
Kobieta
(12)
Poziom podstawowy
(12)
Prokuratorzy
(12)
Studenci
(12)
A1 (poziom biegłości językowej)
(11)
Licea
(11)
Pracownicy samorządowi
(11)
Technikum
(11)
Aplikanci
(10)
Logopedzi
(10)
Pracownicy naukowi
(10)
Psycholodzy
(10)
A2 (poziom biegłości językowej)
(8)
Cudzoziemcy
(8)
Literatura polska
(8)
Policjanci
(8)
Inżynierowie
(7)
Klasa 5.
(7)
18 +
(6)
B2 (poziom biegłości językowej)
(6)
Chirurdzy
(6)
Informatycy
(6)
Inwestorzy indywidualni
(6)
Klasa 3.
(6)
Pracodawcy
(6)
Pracownicy banków
(6)
Specjaliści ds. kadr
(6)
Specjaliści ds. marketingu
(6)
6-9 lat
(5)
B1 (poziom biegłości językowej)
(5)
Dziewczęta
(5)
Grupa wiekowa 9-13 lat
(5)
Klasa 6.
(5)
Lekarze rodzinni
(5)
Nauczyciele akademiccy
(5)
A2 poziom biegłości językowej
(4)
B1 poziom biegłości językowej
(4)
Biegli rewidenci
(4)
Grupa wiekowa 6-8 lat
(4)
Klasa 1.
(4)
Klasa 4.
(4)
Klasa 7.
(4)
Kosmetolodzy
(4)
Literatura amerykańska
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(4)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(4)
Pracownicy socjalni
(4)
0-6 lat
(3)
13-17 lat
(3)
6-8 lat
(3)
9-13
(3)
Analitycy ekonomiczni
(3)
Dietetycy
(3)
Dyrektorzy HR
(3)
Farmaceuci
(3)
Film amerykański
(3)
Fizjoterapeuci
(3)
Grupa wiekowa 14-17 lat
(3)
Klasa 2.
(3)
Kobiety
(3)
Lekarze specjaliści
(3)
Leśnicy
(3)
Literatura angielska
(3)
Maklerzy giełdowi
(3)
Notariusze
(3)
Politolodzy
(3)
Proza
(3)
Psychoterapeuci
(3)
Weterynarze
(3)
Temat
Dietetyka
(2)
Zdrowe odżywianie
(1)
Gatunek
Materiały konferencyjne
(1)
Podręcznik
(1)
Zjazdy [Typ publikacji]
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Dietetyka to nauka medyczna dotycząca prawidłowego (racjonalnego i zbilansowanego, czyli dostarczającego wszystkich niezbędnych składników odżywczych) żywienia człowieka zarówno w przypadku osób zdrowych, jak i chorych (w takich schorzeniach i dolegliwościach jak alergie i nietolerancje pokarmowe, cukrzyca, choroby układu krążenia, otyłość) oraz w specyficznych stanach organizmu (ciąża). Powiązana jest z innymi dziedzinami i dyscyplinami nauki takimi jak medycyna, farmakologia, biologia i mikrobiologia, chemia żywności, bromatologia, psychologia oraz edukacja żywieniowa. Stanowi zatem szeroki zakres wiedzy dotyczący funkcjonowania ludzkiego organizmu – nie tylko od strony anatomicznej, fizjologicznej i metabolicznej, ale także psycho-społeczno-kulturowej. Dietetyka uczy, jak zapobiegać niektórym chorobom poprzez zmianę sposobu odżywiania oraz jak leczyć pewne schorzenia za pomocą modyfikacji nawyków żywieniowych. Dietetyka to również wiedza o surowcach, z których sporządzane są potrawy – o ich składzie biochemicznym, wartości odżywczej i energetycznej, a także ich możliwych interakcjach z lekami oraz suplementami diety. Daje także wiedzę odnośnie kontroli jakości produktów żywnościowych. Dietetyka to zatem interdyscyplinarna nauka dająca komplementarną wiedzę na temat sposobu żywienia człowieka – zarówno od strony jego wpływu na ciało, jak i na samopoczucie.
Aktualnie obserwujemy ogromny wzrost zainteresowania dietetyką. Z jednej strony, wzrasta ogólna świadomość dotycząca żywienia, ludzie coraz bardziej interesują się zdrowym stylem życia, a co za tym idzie, racjonalnym odżywianiem. Z drugiej, postęp cywilizacyjny przyczynia się do rozwoju wielu chorób związanych m.in. z układem trawienia, krążenia, ruchu – na te wszystkie funkcje sposób żywienia ma bowiem ogromny wpływ. W świetle jednego i drugiego spojrzenia można zauważyć, że dietetyka rozwija się oraz ewoluuje w zawrotnym tempie. Ostatnie miesiące, ubiegły rok, a nawet ostatnie lata przyniosły wiele interesujących trendów rozwoju dietetyki, które w najbliższych latach będą się najprawdopodobniej nadal intensywnie rozwijały.
Oddajemy w ręce czytelników monografię naukową „Nowe trendy w dietetyce”. Jest to publikacja, która, mamy nadzieję, wzbudzi zainteresowanie oraz odpowie na zapotrzebowanie wszystkich zainteresowanych dietetyką, poszukujących informacji na temat najnowszych trendów, tendencji, nurtów i nowości dietetycznych. Publikacja ta jest pracą zbiorową, efektem pracy kilkunastu autorów, specjalistów w zakresie poszczególnych zagadnień wchodzących w skład szeroko pojętej dietetyki. Żywimy nadzieję, że przyczyni się ona do rozwoju dietetyki w Polsce oraz zainicjuje dyskusję nad dalszymi kierunkami rozwoju tej dziedziny nauki w naszym kraju.
[https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5031635/nowe-trendy-w-dietetyce]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
(dostępność ok. 27.05.2024)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej