Dietetycy
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Publikacje fachowe
(3)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(3)
Placówka
Czytelnia
(3)
Autor
Czapla Michał
(1)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Jankowski Piotr (kardiolog)
(1)
Obrzut Magdalena
(1)
Szawłowski Andrzej Wiktor (1949- )
(1)
Słoma-Krześlak Małgorzata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Odbiorca
Dzieci
(6276)
6-8 lat
(4297)
9-13 lat
(3477)
0-5 lat
(2633)
Młodzież
(1493)
Dietetycy
(3)
14-17 lat
(1160)
Szkoły wyższe
(279)
Dorośli
(270)
18+
(192)
Rodzice
(154)
Menedżerowie
(46)
Szkoły podstawowe
(45)
Szkoły średnie
(45)
Nauczyciele
(44)
Prawnicy
(32)
Adwokaci
(30)
Radcy prawni
(29)
Przedsiębiorcy
(28)
Lekarze
(27)
Urzędnicy
(26)
Sędziowie
(25)
Doradcy podatkowi
(16)
Poziom rozszerzony
(16)
Szkoły ponadgimnazjalne
(15)
Szkoły ponadpodstawowe
(15)
Księgowi
(14)
Przedszkola
(14)
Ekonomiści
(13)
Pedagodzy
(13)
Klasa 8.
(12)
Kobieta
(12)
Poziom podstawowy
(12)
Prokuratorzy
(12)
Studenci
(12)
A1 (poziom biegłości językowej)
(11)
Licea
(11)
Pracownicy samorządowi
(11)
Technikum
(11)
Aplikanci
(10)
Logopedzi
(10)
Pracownicy naukowi
(10)
Psycholodzy
(10)
A2 (poziom biegłości językowej)
(8)
Cudzoziemcy
(8)
Literatura polska
(8)
Policjanci
(8)
Inżynierowie
(7)
Klasa 5.
(7)
18 +
(6)
B2 (poziom biegłości językowej)
(6)
Chirurdzy
(6)
Informatycy
(6)
Inwestorzy indywidualni
(6)
Klasa 3.
(6)
Pracodawcy
(6)
Pracownicy banków
(6)
Specjaliści ds. kadr
(6)
Specjaliści ds. marketingu
(6)
6-9 lat
(5)
B1 (poziom biegłości językowej)
(5)
Dziewczęta
(5)
Grupa wiekowa 9-13 lat
(5)
Klasa 6.
(5)
Lekarze rodzinni
(5)
Nauczyciele akademiccy
(5)
A2 poziom biegłości językowej
(4)
B1 poziom biegłości językowej
(4)
Biegli rewidenci
(4)
Grupa wiekowa 6-8 lat
(4)
Klasa 1.
(4)
Klasa 4.
(4)
Klasa 7.
(4)
Kosmetolodzy
(4)
Literatura amerykańska
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(4)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(4)
Pracownicy socjalni
(4)
0-6 lat
(3)
13-17 lat
(3)
6-8 lat
(3)
9-13
(3)
Analitycy ekonomiczni
(3)
Dyrektorzy HR
(3)
Farmaceuci
(3)
Film amerykański
(3)
Fizjoterapeuci
(3)
Grupa wiekowa 14-17 lat
(3)
Klasa 2.
(3)
Kobiety
(3)
Lekarze specjaliści
(3)
Leśnicy
(3)
Literatura angielska
(3)
Maklerzy giełdowi
(3)
Notariusze
(3)
Politolodzy
(3)
Proza
(3)
Psychoterapeuci
(3)
Weterynarze
(3)
Temat
Leczenie dietą
(3)
Żywienie chorych
(3)
Choroby serca
(1)
Choroby układu krążenia
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Dietetyka
(1)
Insulinooporność
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Lekooporność
(1)
Nowotwór
(1)
Profilaktyka onkologiczna
(1)
Przedawkowanie leków
(1)
Suplementy diety
(1)
Gatunek
Opracowanie
(3)
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Żywienie w chorobach serca / redakcja naukowa dr n. o zdr. Michał Czapla, prof. dr hab. n. med. Piotr Jankowski. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL : Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., 2022. - 601, [5] stron : fotografie, ilustracje, portrety, wykresy ; 24 cm.
Choroby układu krążenia (ChUK) są dla współczesnego świata ważnym wyzwaniem zdrowotnym. Są najważniejszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych. Oddajemy do rąk czytelników jedną z pierwszych na polskim rynku wydawniczym książkę kompleksowo traktującą o żywieniu osób z chorobami serca i naczyń. W publikacji poruszono szereg ważnych zagadnień, w tym zaprezentowano najbardziej wartościowe diety zalecane pacjentom z chorobami serca. Opisano postępowanie u pacjentów dyslipidemią, nadciśnieniem tętniczym, niewydolnością serca i innymi stanami zdrowotnymi. Ważnymi rozdziałami są między innymi te dotyczące postępowania u pacjentów w podeszłym wieku, u dzieci, u chorych po przeszczepie serca, a także omawiające zagadnienia związane z żywieniem osób w staniach niedożywienia. Osobną, ale nie mniej ważną częścią książki są rozdziały poświęcone farmakoterapii i stosowaniu suplementów diety, jak również psychologicznym aspektom dietetyki w kontekście potrzeby kompleksowej, koordynowanej opieki nad pacjentami z ChUK. Wyrażamy nadzieję, że wspomniane rozdziały okażą się wartościowe zarówno dla specjalistów, jak również dla adeptów nauk medycznych, którzy poszukują wiarygodnej wiedzy uznanych ekspertów w tej dziedzinie. Złożony z wybitnych osób ze świata dietetyki, pielęgniarstwa, farmacji i medycyny, będących autorytetami w swoich dziedzinach, zespół autorski daje gwarancję rzetelnego podejścia do omawianych zagadnień. Zapewnia także wysoką jakość merytoryczną prezentowanych poglądów i rekomendacji. Połączenie szerokiej wiedzy z doświadczeniem klinicznym gwarantuje czytelnikom wysoką jakość podręcznika. [https://pzwl.pl/Zywienie-w-chorobach-serca,179256681,p.html]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie, leczenie i suplementacja w insulinooporności / dr n. farm. Magdalena Obrzut, dr n. zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2023. - XII, [2], 165, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Zapewnienie interdyscyplinarnej opieki pacjentowi z rozpoznaną insulinoopornością stanowi podstawową profilaktykę cukrzycy typu 2. Istnieje coraz większa potrzeba wprowadzania działań ograniczających rozwój tej choroby i związanych z nią powikłań, a także wczesnego wykrywania zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Niniejsza publikacja to kompleksowe kompendium poświęcone insulinooporności. Prezentowane treści stanowią podsumowanie obecnego stanu wiedzy wraz z instrukcją stosowania w codziennej praktyce. Książka – poza zagadnieniem insulinooporności – w sposób przejrzysty przedstawia wskazówki, jak modyfikować zalecenia w przypadku występowania chorób współtowarzyszących, takich jak choroby tarczycy, zespół policystycznych jajników czy niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, oraz jak postępować w schorzeniach przewodu pokarmowego wymagających stosowania diety łatwo strawnej. Publikacja dedykowana jest lekarzom i dietetykom jako pomoc w codziennej opiece nad pacjentem z rozpoznaną insulinoopornością. [https://www.azymut.pl/mw/?m=106&indeks=56203A00218KS&itr=2]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik "Dietetyka w chorobach nowotworowych" to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta-nowotwory. Stanowi niezbędne w codziennej praktyce wytyczne dotyczące dietoterapii u chorych na nowotwory, będąc zbiorem przydatnych wskazówek do udzielania porad dietetycznych, które z jednej strony pozwolą zminimalizować ryzyko wystąpienia nowotworu (dietoprofilaktyka pierwotna), a z drugiej strony pozwolą na udzielenie porad dotyczących właściwego odżywiania po leczeniu onkologicznym (dietoprofilaktyka wtórna) . Książkę kierujemy do wszystkich lekarzy różnych specjalizacji, oraz dietetyków i pielęgniarek, a więc personelu wchodzącego w skład zespołów leczniczych pacjentów chorych na nowotwory. [https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5031557/dietetyka-w-chorobach-nowotworowych]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej