150629
Book
In basket
W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy ? Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową. "Bursztyn i żyto" przybliża nam interesują część Europy, oprowadza nas po jej stolicach, opowiada jej dzieje i odkrywa dynamiczny, nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, jest bramą do lepszego zrozumienia tego regionu i mentalności jego mieszkańców. Przepisy ? osadzone w bałtyckiej tradycji, a jednocześnie inspirowane współczesnymi trendami ? są nowoczesne, niepowtarzalne i łatwe do odtworzenia w domu. Otwierają przed nami nowe kulinarne horyzonty. Między przepisy i opowieści o podróżach zostały wplecione urywki poezji, literatury, pieśni i przysłów, co sprawia, że ta książka to zarówno kulturowy punkt odniesienia dla podróżników, jak i wizytówka tętniącej życiem kuchni krajów bałtyckich. [bonito.pl]
Availability:
Czytelnia
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Notes:
Tytuł oryginału: Amber and rye : a Baltic food journey : Estonia, Latvia, Lithuania, 2021
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronie 247. Indeks.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again