Książka kucharska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(75)
Forma i typ
Książki
(75)
Poradniki i przewodniki
(73)
Proza
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Dostępność
dostępne
(64)
wypożyczone
(15)
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(37)
Oddział dla Dzieci
(5)
Czytelnia
(34)
Filia nr 2
(5)
Autor
Durnowska Małgorzata
(5)
Francuz Sabina
(3)
Dymek Marta
(2)
Gajewska-Okonek Monika
(2)
Kieżun Bartek (1976- )
(2)
Kulawik Ida
(2)
Ullenka
(2)
Ługowska Ewa
(2)
Battisini Chiara
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Borzobohata-Sawicka Maria
(1)
Brzostowska Anna
(1)
Bui Andrew
(1)
Błaszczyk-Wójcicka Kinga
(1)
Błazucka Wioleta
(1)
Cagnoni Licia
(1)
Campbell Emily
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Cichoń Katarzyna (fotograf)
(1)
Dobak Ewa (restauratorka)
(1)
Doniczka Aleksandra
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Dushar Marianna
(1)
Englisz Anna
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Frazier Karen
(1)
Fruga Aleksandra
(1)
Furgalińska Joanna (1959- )
(1)
Gadzina Monika
(1)
Gessler Lara
(1)
Gintrowska Katarzyna
(1)
Grossman Marc (1969- )
(1)
Grzegorczyk Magdalena
(1)
Guarracino Sara
(1)
Gud Vol'ga Vâčaslavaŭna
(1)
Górnikowska Małgorzata
(1)
Górska Agnieszka (1973- )
(1)
Hikiert Anna
(1)
Homolka Gina
(1)
Inchauspé Jessie (1992- )
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Iyer Rukmini
(1)
Jones Heather K
(1)
Kaftan Bartłomiej
(1)
Kasprzak-Kozikowska Eliza
(1)
Kenedy Jacob
(1)
Kersh Nidal (1983- )
(1)
Kilian-Kuźniewicz Anita
(1)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(1)
Kosmala Justyna
(1)
Kotyńska Katarzyna (1973- )
(1)
Kozak Krystyna (1961- )
(1)
Krzyżanowski Krzysztof (tłumacz)
(1)
Kuźniewicz Piotr
(1)
Langevin Leslie
(1)
Lewandowa Fanni
(1)
Lis Hanna (bibliotekarz)
(1)
Lis Paweł
(1)
Liszyk Katarzyna
(1)
Lylo Igor
(1)
MacNaughton Wendy
(1)
Maciurzyńska Marta
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Manning Laura
(1)
Marczewska Adriana
(1)
Małota Aleksandra
(1)
Miller Max (1983- )
(1)
Minta Małgorzata
(1)
Mizera Justyna
(1)
Molecka Monika
(1)
Mossakowska-Górnikowska Małgorzata
(1)
Mrowiec Justyna
(1)
Musiałowska Dominika
(1)
Mętrak-Ruda Natalia
(1)
Niepsuj Ola
(1)
Nosrat Samin (1979- )
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Olszewska-Tracz Sylwia
(1)
Orkin Ivan
(1)
Orzechowska-Zeidler Iwona
(1)
Pastuszak Grzegorz (fotograf)
(1)
Pick Aubrie
(1)
Podrez-Siama Ewelina (1987- )
(1)
Próchniewicz Dorota
(1)
Płaczek Paweł (1983- )
(1)
Roden Claudia (1936- )
(1)
Rogowska Daria (blogerka)
(1)
Rottenberg Anda (1944- )
(1)
Rusinek Michał (1972- )
(1)
Sarzyńska Iga
(1)
Skawran Katarzyna
(1)
Skoczylas Karolina
(1)
Skotnicka Paulina
(1)
Skowron Monika (tłumaczka)
(1)
Smile Olga
(1)
Stolarczyk Agnieszka (kulinaria)
(1)
Stróżyńska-Goraj Katarzyna
(1)
Szloser Marta (1985- )
(1)
Szopa Iwona (tłumaczka)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(64)
2010 - 2019
(11)
Okres powstania dzieła
2001-
(71)
1901-2000
(1)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(74)
Białoruś
(1)
Język
polski
(74)
białoruski
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(4)
9-13 lat
(4)
Dzieci
(4)
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(15)
Potrawy dietetyczne
(11)
Kuchnia wegańska
(10)
Ciasta
(6)
Leczenie dietą
(6)
Potrawy
(6)
Kuchnia wegetariańska
(5)
Dieta bezglutenowa
(4)
Kucharstwo
(4)
Kuchnia polska
(4)
Słodycze
(4)
Desery
(3)
Dieta bezmleczna
(3)
Ekologiczny styl życia
(3)
Gotowanie
(3)
Insulinooporność
(3)
Kuchnia sezonowa
(3)
Potrawy jarskie
(3)
Potrawy szybkie i łatwe
(3)
Alergicy
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Dietetyka
(2)
Dziedzictwo kulinarne
(2)
Kuchnia grecka
(2)
Kuchnia podlaska
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Kuchnia żydowska
(2)
Pieczywo
(2)
Potrawy z ryb i owoców morza
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Weganizm
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Zero Waste
(2)
Żywność ekologiczna
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Batony (żywność)
(1)
Bliźnięta
(1)
Charlotte (bistro)
(1)
Cukrzyca
(1)
Dekoracja potraw
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta niskohistaminowa
(1)
Dieta wysokotłuszczowa
(1)
Dieta śródziemnomorska
(1)
Duchowość katolicka
(1)
Glikemia
(1)
Glukoza
(1)
Historia
(1)
Iwaszkiewicz, Jarosław (1894-1980)
(1)
Iwaszkiewicz, Maria (1924-2019)
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Konfitury i dżemy
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia estońska
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia indyjska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia kaszubska
(1)
Kuchnia koreańska
(1)
Kuchnia kresowa
(1)
Kuchnia litewska
(1)
Kuchnia mazowiecka
(1)
Kuchnia mazurska
(1)
Kuchnia podhalańska
(1)
Kuchnia słowiańska
(1)
Kuchnia warmińska
(1)
Kuchnia wielkopolska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kuchnia łotewska
(1)
Kuchnia śląska
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Kuchnie świata
(1)
Kultura stołu
(1)
Lody (słodycze)
(1)
Makaron
(1)
Marihuana
(1)
Marmolady i powidła
(1)
Masło
(1)
Nabiał roślinny
(1)
Nadciśnienie tętnicze
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Napary roślinne
(1)
Napoje
(1)
Nietolerancja histaminy
(1)
Obiad
(1)
Odporność
(1)
Orzechy
(1)
Otyłość brzuszna
(1)
Pasty do kanapek
(1)
Pestka (część owocu)
(1)
Pomidory
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy z drobiu
(1)
Potrawy z kaszy i ryżu
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Produkty i przetwory zbożowe
(1)
Przewlekła choroba nerek
(1)
Rośliny lecznicze
(1)
Superfood
(1)
Temat: dzieło
Biblia
(1)
Temat: czas
1901-2000
(3)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1901-1914
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
2001-
(1)
201-300
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Ateny (Grecja)
(1)
Galicja (kraina historyczna)
(1)
Grecja
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kaszuby
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Mazowsze
(1)
Mazury
(1)
Palestyna (region)
(1)
Podhale
(1)
Podlasie (kraina historyczna)
(1)
Warmia
(1)
Wielkopolska
(1)
Włochy
(1)
Śląsk
(1)
Gatunek
Powieść
(6770)
Powieść amerykańska
(5693)
Powieść polska
(5209)
Wiersze
(4402)
Opowiadania i nowele
(3276)
Książka kucharska
(-)
Powieść angielska
(2794)
Powieść obyczajowa
(2543)
Opowiadanie dziecięce polskie
(2425)
Dokumenty dźwiękowe
(1865)
Kryminał
(1830)
Książki mówione
(1697)
Poradnik
(1627)
Opracowanie
(1521)
Biografie
(1374)
Wydawnictwa dla dzieci
(1351)
Pamiętniki polskie
(1250)
Thriller
(1222)
Powieść młodzieżowa polska
(1137)
Film fabularny
(1114)
Publikacja bogato ilustrowana
(1073)
Broszura
(986)
Literatura polska
(954)
Romans
(954)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(933)
Poezja polska
(932)
Wydawnictwa popularne
(895)
Powieść młodzieżowa angielska
(870)
Dokumenty audiowizualne
(858)
Komiks
(848)
Podręczniki akademickie
(833)
Poezja dziecięca polska
(816)
Książki dla małych dzieci
(808)
Powieść francuska
(773)
Fantasy
(767)
Komiksy
(754)
Powieść dziecięca polska
(739)
Publicystyka polska
(732)
Fantastyka
(725)
Opowiadanie polskie
(686)
Biografia
(640)
Powieść historyczna
(633)
Opowiadanie dziecięce angielskie
(624)
Reportaż
(602)
Powieść niemiecka
(540)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(523)
Książka obrazkowa
(522)
Pamiętniki i wspomnienia
(521)
Film amerykański
(520)
Bajki i baśnie
(512)
Powieść dziecięca angielska
(510)
Powieść szwedzka
(494)
Wywiady
(491)
Powieść przygodowa
(471)
Dramat filmowy
(470)
Antologia
(439)
Reportaż polski
(412)
Antologie
(411)
Przewodniki turystyczne
(391)
Literatura podróżnicza polska
(365)
Adaptacja filmowa
(361)
Przepisy kulinarne
(349)
Opowiadanie dziecięce francuskie
(345)
Powieść rosyjska
(345)
Film polski
(342)
Literatura
(342)
Saga rodzinna
(341)
Podręczniki
(338)
Powieść hiszpańska
(338)
Fraszki
(321)
Pamiętniki amerykańskie
(309)
Albumy
(280)
Esej
(278)
Encyklopedie
(272)
Powieść dziecięca amerykańska
(271)
Powieść włoska
(264)
Sensacja
(261)
Podręcznik
(259)
Powieść norweska
(253)
Powieść psychologiczna
(249)
Publikacje dla dzieci
(248)
Powieść australijska
(246)
Dramat polski
(243)
Opowiadanie dziecięce niemieckie
(238)
Adaptacja literacka
(236)
Książki obrazkowe
(236)
Powieść kanadyjska
(234)
Powieść młodzieżowa niemiecka
(222)
Książka zabawka
(211)
Pamiętniki angielskie
(205)
Opowiadanie dziecięce szwedzkie
(204)
Film animowany
(202)
Powieść biograficzna
(201)
Monografia
(200)
Przypowieść
(200)
Komedia
(196)
Science fiction
(192)
Opowiadanie amerykańskie
(190)
Film familijny
(186)
Film przygodowy
(183)
Pieśń
(181)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(72)
Medycyna i zdrowie
(11)
Historia
(4)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Religia i duchowość
(1)
75 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru : sekrety naturalnego gotowania / Agnieszka Bednarska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2021. - 268, [4] strony : fotografie ; 25 cm.
Wypróbuj niezawodne przepisy na bezglutenowe dania! Chcesz ograniczyć gluten, mięso, nabiał lub cukier? Wydaje ci się, że bez nich twoje dania nie będą równie smaczne, a posiłki staną się mało różnorodne? Przygotowanie bezglutenowych pierogów, klusków czy bułeczek jest dla ciebie wyzwaniem nie do pokonania, a zdrowa dieta wydaje się pełna ograniczeń? Agnieszka Bednarska po raz kolejny dzieli się zdobywaną przez lata wiedzą i doświadczeniem, dzięki którym bezglutenowe gotowanie zmieni się dla ciebie z trudnej sztuki w prawdziwą przyjemność! Poznaj właściwości bezglutenowych składników i zdrowych przypraw, naucz się przygotowywać roślinny nabiał, mieszać własne mąki i gotować przepyszne posiłki dla całej rodziny. Zainspiruj się daniami z różnych stron świata i raz na zawsze wyrzuć gluten ze swojej kuchni! Zdrowo, pysznie, naturalnie. Czego chcieć więcej? [https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4996564/bez-glutenu-bez-nabialu-bez-cukru-sekrety-naturalnego-gotowania]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 01.06.2024)
Książka
W koszyku
Pierogi z kimchi : koreańskie smaki dla każdego / Wioleta Błazucka. - Wydanie II. - Kraków : Znak Horyzont, 2023. - 342, [10] stron : fotografie, ilustracje, portrety ; 25 cm.
Prawdziwa kuchnia koreańska w twoim domu.
Pysznie. Prosto. Po koreańsku.
Wiola Błazucka, znana jako „Pierogi z Kimchi”, odczarowuje dla nas kuchnię koreańską. Na YouTubie zaraża miłością do Korei i tamtejszego jedzenia. A w tej książce pokazuje, że tradycyjne koreańskie dania można wykonać w każdym polskim domu z łatwo dostępnych składników. W dodatku większość z nich można wykonać ze składników dostępnych w każdym supermarkecie.
Razem z Wiolą i jej synkiem Sonu poznasz trzy poziomy koreańskiego wtajemniczenia kulinarnego. Pierwszy, który pozwoli ci poznać koreańskie smaki dzięki składnikom dostępnym w każdym polskim supermarkecie. Drugi – gdzie do uzyskania prawdziwego koreańskiego smaku potrzebny jest jeden lub dwa „nietypowe” składniki. Trzeci – mistrz kuchni koreańskiej – to poziom, na którym będziesz potrzebować więcej koreańskich składników, ale większość z nich skompletujesz już na poziomie drugim. Ta książka to nie tylko dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur, ale również kolorowy, pełen anegdot i ciekawostek kulinarny przewodnik po Korei. Razem z Wiolą wyczaruj kuchnię koreańską w swoim domu! W książce znajdziesz również linki do ekskluzywnych, niepublikowanych nigdy wcześniej filmików z Wiolą i Sonu w roli głównej.
[Opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przewlekła choroba nerek zaliczana jest obecnie do chorób cywilizacyjnych, podobnie jak cukrzyca, otyłość, choroby naczyniowo-sercowe czy nadciśnienie tętnicze. Jednocześnie PChN to schorzenie szczególne – często jest powikłaniem chorób cywilizacyjnych. Może się też pojawić w wyniku wieloletniego zmagania się z kamieniami nerkowymi. Niepokojące jest to, że z biegiem lat liczba osób zmagających się z przewlekłą chorobą nerek systematycznie wzrasta. Według wyników ogólnoświatowego badania Global Burden of Disease wzrost wynosi aż 27 proc. (porównując dane z roku 2007 do tych z 2017),a w 2017 roku choroba ta dotknęła ok. 697,5 miliona ludzi na całym świecie. Sytuacja w Polsce jest nie mniej poważna. Według różnych szacunków przyjmuje się, że problem dotyczy 11–18 proc. populacji, czyli ok. 4 mln mieszkańców. Dokładne dane trudno zebrać, gdyż choroba jest wykrywana w ostatnim stadium i zwykle to dopiero wtedy pacjenci są obejmowani opieką. Wcześniejsze stadia przebiegają zaś bezobjawowo, za wyjątkiem chorych którzy mają kamienie nerkowe.
Przewlekła choroba nerek polega na uszkodzeniu nerek, w wyniku czego nie pracują one tak dobrze, jak powinny. W skrajnych przypadkach prowadzi do całkowitej niewydolności tego organu. Nerki nie są w stanie skutecznie filtrować odpadów. W konsekwencji chory jest podatny na infekcje. Dlatego w PChN ważne jest również wzmacnianie odporności. Choć PChN jest poważną chorobą, jej zdiagnozowanie nie oznacza wyroku. Tę chorobę można kontrolować, a czynność nerek utrzymać i ustabilizować. Ważną rolę w zapobieganiu skutkom PChN odgrywa właściwy sposób odżywiania. Wiele osób jest przytłoczonych diagnozą. Informacji na temat diety w chorobach nerek jest mnóstwo. Chorzy nie wiedzą, od czego zacząć, a poruszanie się po strategiach żywieniowych na poszczególnych etapach choroby może być dezorientujące. Samodzielna próba rozszyfrowania wymagań dotyczących białka, sodu, potasu i fosforu może okazać się dość skomplikowana. Ta książka pomoże ci uporządkować wiedzę, a przede wszystkim ułatwi wprowadzenie diety w życie.
Dieta w chorobach nerek nie musi być skomplikowana. Dieta w przewlekłej chorobie nerek jest często postrzegana jako trudna do wprowadzenia i utrzymania z powodu liczby składników odżywczych, które należy wziąć pod uwagę. Jednak nie musi tak być. Książka da ci wsparcie na twojej drodze podczas podróży z PChN. Zrozumiesz, co dzieje się w twoim organizmie, poznasz łatwe do przygotowania posiłki oraz odpowiedzi na pytania dotyczące spożycia białka. Wszystko po to, aby opóźnić postęp choroby, wspomóc oczyszczanie nerek i doprowadzić do wzmocnienia odporności.
Poznaj wskazówki dietetyczne i plany posiłków.
Leczenie PChN wymaga dostosowania stylu życia, w tym zmiany diety. Całkowity powrót do zdrowia w ostrym zapaleniu nerek nie jest możliwy, ale jeśli odpowiednio dobierzesz dietę, nerki będą miały mniej odpadów do filtrowania i ich funkcja będzie zachowana. W miarę postępu choroby możesz stracić apetyt lub doświadczać zmian smaku, co może obniżyć twoją motywację do jedzenia. Z tego powodu kluczowe znaczenie w oczyszczaniu nerek, a co za tym idzie oczyszczaniu organizmu, ma utrzymanie odpowiedniego stanu odżywienia i dostarczanie wystarczającej ilości kalorii, ograniczając jednocześnie białko i sód. Wraz z postępem choroby nerek zmieniają się potrzeby żywieniowe. Dlatego tak ważne jest dokładne omawianie indywidualnych potrzeb ze swoim lekarzem. W tej książce znajdziesz wskazówki dietetyczne i plany posiłków dla osób z przewlekłą chorobą nerek w stadiach 1–3, stadium 4 oraz stadium 5 (dializy).
Dzięki wskazówkom Autorki to naprawdę proste!
W książce znajdziesz również przegląd wytycznych żywieniowych sprzyjających oczyszczaniu organizmu, odpowiednich dla każdego etapu PChN. Jest też sekcja dotycząca kontroli porcji i spożycia kalorii. Natomiast na końcu książki znajduje się lista popularnych produktów spożywczych z informacjami o wartościach odżywczych. Autorka zdradzi ci również, w jakie przybory kuchenne i składniki warto się zaopatrzyć zawczasu, by ograniczyć stres związany z planowaniem i przygotowywaniem posiłków. Dzieli się także wieloma wskazówkami, które pozwolą ci zaoszczędzić czas.
[https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5080748/kompletna-dieta-w-chorobach-nerek]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie i ziołowo : 60 przepisów na zdrowie / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Słowne, copyright 2021. - 168, [8] stron : fotografie ; 22 cm.
Agnieszka Cegielska to znana propagatorka naturalnego stylu życia, autorka bestsellerów z cyklu „Naturalnie”. Tym razem przygotowała 60 przepisów na pyszne ziołowe potrawy, które wzmocnią Twój organizm i polepszą nastrój, a jednocześnie pomogą Ci odnowić kontakt z naturalnym rytmem ciała. Znajdziesz tu przepisy na pobudzające poranne koktajle, smakowite, krzepiące zupy i lekkie dania, które pozwolą Ci się wyciszyć przed nocnym odpoczynkiem. Dzięki sile naturalnych składników i zawartych w przepisach ziół nauczysz się, jak żyć w zgodzie z sygnałami płynącymi z Twojego wnętrza. [Nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 01.06.2024)
Książka
W koszyku
Francuskie przepisy z bistro Charlotte / Ewa Dobak, Justyna Kosmala. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann, 2021. - 263, [4] strony : fotografie, portrety ; 25 cm.
W tym roku kultowe francuskie bistro z placu Zbawiciela świętuje swoje 10-lecie. Przez ten czas udało im się nie tylko zarazić warszawiaków (ale też krakusów i wrocławian – bo tam mają filie) miłością do croissantów, croque monsieur i kanapek z kozim serem, lecz także przenieść odrobinę francuskiego luzu do zestresowanego kraju nad Wisłą. Książka właścicielek Charlotte to hołd dla francuskiej sztuki niespiesznej celebracji. Oprócz kultowych przepisów na dania, które od 10 lat niezmiennie królują w karcie, znajdziemy tu też francuskie klasyki, takie jak zupa cebulowa czy boeuf bourgouignon. Całość została okraszona kawiarnianymi anegdotami i pięknymi zdjęciami, które klimatem przeniosą nas do paryskiego bistro, gdzie do szczęścia potrzeba tylko rogalika i czarnej kawy. [https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4990728/francuskie-przepisy-z-bistro-charlotte]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tak smakuje Lwów! Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny oprószone cukrem pudrem… Smaki, które wielu z nas pamięta z kuchni swoich babć. Swojskie, aromatyczne i proste dania ze składników, które znajdą się w każdej kuchni. Jedzenie, które pachnie miłością, nostalgią… Domem. Ale kuchnia lwowska to o wiele, wiele więcej. Marianna Dushar – rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych – zabiera nas w podróż po Galicji, gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie. Wyjątkowe przepisy zawarte w tej książce przeniosą cię do Lwowa – miasta, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Dowiesz się, jak smakuje konfitura z fiołków, kiszone cytryny i sałatka starolwowska. Skosztujesz huculskiej warii i przekonasz się, że ormiańska zupa „parzybroda” naprawdę jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż ostygnie! Ponad 100 przepisów uzupełnionych anegdotami o dawnym i współczesnym Lwowie. [Opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 24.05.2024)
Książka
W koszyku
Nowa jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Wydanie trzecie. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2023. - 271, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni. Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska z warzywami. W każdej podróży spisywała ulubione przepisy, notowała najciekawsze połączenia oraz spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Od wieków roślinne potrawy można spotkać na każdej szerokości geograficznej, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko wie się, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku zmienia kulinarną wyobraźnię raz na zawsze. [lubimyczytac.pl/ksiazka/4463364/nowa-jadlonomia-roslinne-przepisy-z-calego-swiata].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 01.06.2024)
Książka
W koszyku
Na pół słodko : wypieki i desery w insulinooporności i cukrzycy / Anna Englisz. - Wydanie I. - Bielsko-Biała : Dragon, 2021. - 271, [1] strona : fotografie, portret ; 24 cm.
Masz insulinooporność i myślisz, że już nigdy nie będziesz jeść słodyczy? Zmagasz się z cukrzycą i nie wiesz, czy jeszcze kiedykolwiek spróbujesz swojego ulubionego deseru? A może po prostu unikasz cukru i rezygnujesz ze słodkich przyjemności? Ta książka udowadnia, że wcale nie musisz! Znajdziesz tu prawie 100 przepisów na wypieki i desery bez cukru i białej mąki: wspaniałe serniki, kruche tarty i aromatyczne ciasta z owocami, czekoladowe brownies, domowe batony, trufle i wiele innych, dzięki którym nauczysz się jeść zdrowo, lekko i pysznie. Spróbuj migdałowego ciasta ze śliwkami, wegańskiego sernika z truflami czy korzennych dyniowych babeczek. Zrób domową granolę, wegańskie jagodzianki, zawijany makowiec i przekonaj się, że życie bez cukru też może być pełne smaku! Każdy przepis ma podaną sumę wymienników, makroskładniki i kaloryczność, aby ułatwić wkomponowanie ich w codzienną dietę. Anna Englisz – dietetyczka i blogerka, żona cukrzyka typu 1. Uczy, jak jeść bez cukru, i udowadnia, że zdrowe odżywianie wcale nie oznacza rezygnowania z przyjemności. [bonito.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
O dostępność zapytaj w bibliotece (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mąka i woda / Sabina Francuz. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 271, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Temat
Dziedzina i ujęcie
Uwielbiasz smak i zapach świeżego pieczywa? Naucz się krok po kroku przygotowywać doskonałe chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki. Nie potrzebujesz wielu dni, by wyhodować doskonały zakwas, i skomplikowanych receptur, by zrealizować swoje kulinarne marzenia. Wspaniałe, chrupiące pieczywo przygotujesz znacznie łatwiej i szybciej, niż myślisz. Sabina Francuz pokazuje, jak przejść drogę od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa. [...] Dowiedz się, jak przygotować: ● superprosty chleb z ziemniakami ● żytni z dynią i kaszą owsianą ● bułeczki makowe ● bourekas ● placek śniadaniowy z czarnuszką ● wytrawną chałkę orkiszową z ziołami ● cebularze orkiszowe ● chaczapuri adżarskie ● brioszki ● precle jerozolimskie ● bajgle ● grecką pitę ● focaccię z solanką. Chleb niejedno ma imię. Na całym świecie je się wypieki z lokalnych zbóż i choć w każdym rejonie wyglądają one nieco inaczej, łączą je niezwykły zapach i to, że stanowią podstawę wielu jadłospisów. Ta książka udowadnia, że pyszny chleb może upiec każdy! [https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4980190/maka-i-woda?]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Siga siga : smak Grecji na twoim talerzu / Sabina Francuz. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2022. - 271, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską?
Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa?
Czym jest helleński slow life i dlaczego Grecy kochają fasolę?
O tym wszystkim przeczytasz w kolejnej, doprawionej smacznymi anegdotami książce Sabiny Francuz, autorki bloga Głodne Kawałki, która od sześciu lat dzieli życie między Kraków i Ateny.
Znajdziesz tu 80 przepisów - zarówno na klasyczne potrawy z rodzinnych greckich biesiad i tłocznych tawern, jak i na codzienne szybkie dania, które przygotujesz, wykorzystując składniki z polskich targów, bazarów i lokalnych sklepów.
Poznasz też greckie historie, dzięki którym przetrzesz kulinarne szlaki, zbaczając z utartych turystycznych ścieżek. Kąpiąc się w słońcu, posłuchasz ateńskiego gwaru, pokołyszesz na spokojnym Morzu Egejskim, zajrzysz rybakom do kutrów dobijających do brzegów cykladzkich wysp. I zupełnie niepostrzeżenie dopadnie cię siga siga, grecka recepta na szczęście w zwolnionym tempie…
"Siga siga. Smak Grecji na twoim talerzu" - poradnik Sabiny Francuz
Fawa, keftedes, feta smażona w filo, faszerowany kalmar w cytrynowym sosie z uzo, hilopites z boczniakami i orzechami, tradycyjny chlebek nadziewany rodzynkami i lody tymiankowe z metaxą... Ta książka to smakowita gratka zarówno dla hellenofilów, jak i wszystkich szukających równowagi i spokoju w kulinarnym chaosie.
[https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4997556/siga-siga-smak-grecji-na-twoim-talerzu]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zespół jelita drażliwego sprawia, że życie staje się uciążliwe i frustrujące. To i inne schorzenia przewodu pokarmowego, jak nieswoiste zapalenie jelit, celiakia czy alergie pokarmowe, wymuszają na pacjencie stosowanie rygorystycznej diety eliminacyjnej. Niestety, nie zawsze można w łatwy sposób określić produkty powodujące dolegliwości. Dla tych osób rozwiązaniem często staje się dieta, która polega na przyjmowaniu jak najmniejszych ilości niektórych węglowodanów, określanych akronimem FODMAP: fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów oraz polioli. Związki te u wielu osób z zespołem jelita drażliwego powodują nasilenie nieprzyjemnych objawów. Problem tkwi w tym, że dieta większości z nas obfituje w FODMAP i nie jest łatwo wykluczyć je z talerza. Dzięki tej książce dowiesz się, jak wdrożyć dietę eliminującą FODMAP i przy okazji nie pozbawić się radości z wyśmienitych posiłków. W ten sposób powinno Ci się udać zmniejszyć nasilenie nieprzyjemnych dolegliwości, a równocześnie żywić się w sposób zdrowy i satysfakcjonujący. Najpierw określisz, który z planów żywienia najlepiej odpowiada Twoim potrzebom, później wyeliminujesz z diety najbardziej niewskazane produkty i wreszcie osiągniesz najważniejszy cel: zidentyfikujesz pokarmy wywołujące u Ciebie objawy chorobowe oraz te, które możesz spożywać bezpiecznie. Poza rzetelną wiedzą znajdziesz tu całe mnóstwo znakomitych przepisów. Nie zabrakło wskazówek ułatwiających modyfikację posiłków, tak aby w jak najlepszy sposób dopasować je do swoich specyficznych potrzeb. [platon.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 22.05.2024)
Książka
W koszyku
Польская кухня : адчуй смак традыцый : зірні, згатуй, з'еш / Яанна Фургаліньска ; пераклад з польскай [Вольгі Гуд].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 ukr. (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej