Kuchnia sezonowa
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Poradniki i przewodniki
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(4)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(3)
Oddział dla Dzieci
(2)
Czytelnia
(1)
Autor
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Rogowska Daria (blogerka)
(1)
Rottenberg Anda (1944- )
(1)
Wieczorek Marzena
(1)
Wieczorek Marzena (1964- )
(1)
Wierzbowska Lucyna
(1)
Śliwińska Katarzyna
(1)
Śliwińska Katarzyna (ilustratorka)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
9-13 lat
(2)
Dzieci
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Kobieta
(2653)
Przyjaźń
(1657)
Rodzina
(1448)
Tajemnica
(1217)
Miłość
(1039)
Kuchnia sezonowa
(-)
Zwierzęta
(854)
Relacje międzyludzkie
(837)
Język angielski
(796)
Dziewczęta
(792)
Śledztwo i dochodzenie
(781)
Zabójstwo
(703)
Życie codzienne
(671)
Rodzeństwo
(638)
Wojna 1939-1945 r.
(631)
Żydzi
(606)
Policjanci
(602)
Magia
(587)
Sekrety rodzinne
(585)
II wojna światowa (1939-1945)
(580)
Uczucia
(576)
Nastolatki
(573)
Dzieci
(506)
Trudne sytuacje życiowe
(490)
Małżeństwo
(488)
Pisarze polscy
(482)
Ludzie a zwierzęta
(451)
Osoby zaginione
(450)
Boże Narodzenie
(443)
Dziennikarze
(405)
Relacja romantyczna
(404)
Wojsko
(401)
Wybory życiowe
(400)
Podróże
(388)
Przestępczość zorganizowana
(388)
Chłopcy
(386)
Dziecko
(375)
Polacy za granicą
(367)
Władcy
(364)
Psy
(363)
Uczniowie
(346)
Koty
(340)
Język polski
(337)
Matki i córki
(336)
Poszukiwania zaginionych
(333)
Uprowadzenie
(323)
Politycy
(322)
Arystokracja
(316)
Prywatni detektywi
(308)
Kultura
(302)
Przedsiębiorstwo
(288)
Duchowieństwo katolickie
(286)
Wychowanie w rodzinie
(279)
Dziadkowie i wnuki
(278)
Wakacje
(276)
Zemsta
(273)
Historia
(267)
Aktorzy polscy
(258)
Ojcowie i córki
(254)
Filozofia
(251)
Sztuka
(251)
Polityka
(249)
Jan Paweł II (papież ; 1920-2005)
(244)
Seryjni zabójcy
(242)
Lekarze
(237)
Zakochanie
(230)
Pisarze
(227)
Polityka międzynarodowa
(217)
Mężczyzna
(215)
Walka dobra ze złem
(213)
Zarządzanie
(212)
Dojrzewanie
(209)
Teatr polski
(205)
Wsie
(201)
Czarownice i czarownicy
(200)
Kościół katolicki
(197)
Las
(190)
Śmierć
(189)
Miasta
(186)
Nauka
(183)
Zabójstwo seryjne
(183)
Pomaganie
(182)
Superbohaterowie
(182)
Przyroda
(181)
Marzenia
(179)
PRL
(177)
Samotność
(176)
Więźniowie obozów
(176)
Ludzie bogaci
(174)
Spisek
(174)
Szpiegostwo
(173)
Stosunki interpersonalne
(171)
Stworzenia fantastyczne
(171)
Szlachta
(171)
Trauma
(171)
Wojna
(169)
Studenci
(168)
Detektywi amatorzy
(164)
Rody
(164)
Samorealizacja
(164)
Zamki i pałace
(164)
Temat: miejsce
Japonia
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Przepisy kulinarne
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(5)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
(dostępność ok. 18.05.2024)
Książka
W koszyku
Ekocentryczka w kuchni : sezonowo, roślinnie, less waste / [Daria Rogowska]. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, © 2021. - 204, [3] strony : fotografie, portret ; 24 cm.
Pasję do gotowania odkryłam w sobie, kiedy przeszłam na dietę roślinną. Warzywa i owoce okazały się wdzięcznym obiektem kulinarnych eksperymentów. Przekonałam się, że aby w pełni cieszyć się ich smakiem, trzeba jeść je wtedy, kiedy jest na nie sezon. Świadomość tego, że nie powinno się marnować różnych dóbr, nie tylko żywności, towarzyszy mi od dziecka, choć gdy byłam dziewczynką, nie wiedziałam, że określa się to terminem less waste. Ja sama rozsądnego gospodarowania produktami nauczyłam się od moich dziadków, którzy każdego dnia pokazywali mi, jak bez szczególnego wysiłku wyrzucać mniej. Odkąd sama prowadzę dom, robię zakupy świadomie - kupuję wyłącznie jedzenie dobrej jakości i wykorzystuję je do ostatniego okruszka. Szanuję pracę ludzi, którzy produkują żywność. Przejmuję się stanem naszej planety i staram się jak najmniej ją zaśmiecać. Pamiętaj, że każdy krok ku bardziej świadomemu życiu ma ogromne znaczenie! [https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4968984/ekocentryczka-w-kuchni-sezonowo-roslinnie-less-waste]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia towarzyska i uczuciowa / Anda Rottenberg i przyjaciele ; kolaże Alicja Biała. - Wydanie pierwsze. - Kraków : Wydawnictwo a5 : Galeria Starmach, październik 2021. - 319, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
To książka z pogranicza kulinariów i sztuki. Książka o sztuce towarzyskiego gotowania. Znawczyni sztuki współczesnej, Anda Rottenberg, zaprasza przyjaciół do wspólnej, bardzo pożytecznej zabawy dzielenia się ulubionymi przepisami i uwagami o gotowaniu. W zabawie biorą udział artyści, pisarze, aktorzy, politycy - przepisy są dopracowane i wzięte prosto z życia, ich autorzy tak właśnie gotują. O swoich ulubionych potrawach mówią pisarze: Jacek Dehnel, Olga Tokarczuk, Andrzej Stasiuk, Krystyna Kofta, artyści: Mirosław Bałka, Katarzyna Kozyra, Joanna Rajkowska, politycy: Barbara Labuda, Janusz Palikot, Magdalena Środa oraz muzycy, aktorzy, kuratorzy, krytycy, dziennikarze. Znajdziecie tu przepisy głównie wegetariańskie, z ustępstwem dla ryb i owoców morza. Książka składa się z właściwego tekstu podzielonego na pory roku (zgodnie z rytmem przyrody!), indeksu nazwisk z krótkimi notami o autorach i indeksu potraw. Anda Rottenberg wprowadza nas w ten artystyczno-kulinarny świat i komentuje. Starannie wydana, z 30 kolorowymi ilustracjami według kolaży Alicji Białej. [https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4988819/kuchnia-towarzyska-i-uczuciowa]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieci gotują : wiosna : 27 przepisów / w opracowaniu Marzeny Wieczorek ; ilustrowała Katarzyna Śliwińska. - Warszawa : Demart, copyright 2023/2024. - 80, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 30 cm.
Gdy dzień się wydłuża, a niskie zimowe temperatury zastępuje wiosenne ciepło, budzą się w nas nowe siły i pomysły. Cieszą widoki świeżej zieleni, kwitnące sady, kolorowe przydomowe ogródki i… NOWALIJKI. Delikatne szparagi, surowe kalarepki, chrupiące marchewki, słodki jak cukierki groszek wyznaczają smaki wiosny. Gdy dodamy do tego bogactwo kiełków, zielone koktajle na bazie świeżych liści, np. mięty czy szpinaku, sałatki z dodatkiem… CHWASTÓW, to wiosenne menu może zaskoczyć i zadowolić naprawdę każdego. W kwietniu na straganach pojawia się – do niedawna nieco zapomniany – rabarbar, można od razu włączyć go do swojej diety. A potem… czas na agrest i TRUSKAWKI – niekwestionowany owocowy przebój wiosny. Są dostępne od rana do wieczora, w dni powszednie i świąteczne, na każdym rogu i… bezwzględnie trzeba to wykorzystać. Zjadać je same na surowo, dodawać do sałatek i koktajli, deserów oraz jako bazę bądź wzbogacenie napojów, kompotów, ciast. [www.znak.com.pl/ksiazka/dzieci-gotuja-wiosna-marzena-wieczorek-249562].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 07.05.2024)
Książka
W koszyku
Kiedy za oknem temperatury spadają poniżej zera mamy ochotę na sycące ciepłe posiłki – gęste zupy i sosy, dania na bazie kaszy, makaronu i ziemniaków. Częściej korzystamy z rozgrzewających korzennych przypraw: imbiru, kardamonu, cynamonu i anyżu, które świetnie komponują się, np. z zimowymi herbatami. A gdy ich smak wzbogacą miód, sok malinowy i cytrusy, to po prostu palce lizać. Właśnie zimą kupujemy aromatyczne cytrusy. Chętniej też sięgamy po kiszonki, pieczone lub gotowane warzywa korzeniowe i bulwy. Tradycyjne bezmięsne potrawy wigilijne oraz wiele wariantów dań z ryb powodują, że Boże Narodzenie inaczej pachnie i smakuje. Dzieje się tak też za sprawą pieczonych mięs, wyrafinowanych sałatek i wypieków. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej