Makaron
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(3)
Oddział dla Dzieci
(1)
Filia nr 2
(1)
Autor
Adamczewski Piotr (1942- )
(1)
Borzobohata-Sawicka Maria
(1)
Cesari Luca (1984- )
(1)
Iyer Rukmini
(1)
Kłodecki Mateusz
(1)
Trédez Emmanuel
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Temat
Kobieta
(2649)
Przyjaźń
(1624)
Rodzina
(1422)
Tajemnica
(1203)
Miłość
(1033)
Makaron
(-)
Zwierzęta
(837)
Relacje międzyludzkie
(830)
Język angielski
(796)
Śledztwo i dochodzenie
(773)
Dziewczęta
(771)
Zabójstwo
(696)
Życie codzienne
(661)
Wojna 1939-1945 r.
(631)
Rodzeństwo
(629)
Żydzi
(604)
Policjanci
(597)
Magia
(581)
Sekrety rodzinne
(581)
II wojna światowa (1939-1945)
(576)
Uczucia
(569)
Nastolatki
(563)
Dzieci
(501)
Trudne sytuacje życiowe
(486)
Małżeństwo
(484)
Pisarze polscy
(482)
Ludzie a zwierzęta
(447)
Osoby zaginione
(447)
Boże Narodzenie
(442)
Dziennikarze
(404)
Relacja romantyczna
(403)
Wojsko
(400)
Wybory życiowe
(398)
Przestępczość zorganizowana
(387)
Podróże
(378)
Chłopcy
(375)
Dziecko
(375)
Polacy za granicą
(367)
Władcy
(363)
Psy
(357)
Uczniowie
(341)
Język polski
(337)
Matki i córki
(334)
Koty
(332)
Poszukiwania zaginionych
(331)
Politycy
(321)
Uprowadzenie
(321)
Arystokracja
(315)
Prywatni detektywi
(305)
Kultura
(301)
Duchowieństwo katolickie
(286)
Przedsiębiorstwo
(286)
Wychowanie w rodzinie
(279)
Dziadkowie i wnuki
(273)
Zemsta
(273)
Wakacje
(271)
Historia
(266)
Aktorzy polscy
(258)
Ojcowie i córki
(252)
Filozofia
(251)
Sztuka
(250)
Polityka
(249)
Jan Paweł II (papież ; 1920-2005)
(244)
Seryjni zabójcy
(241)
Lekarze
(237)
Zakochanie
(230)
Pisarze
(226)
Polityka międzynarodowa
(217)
Mężczyzna
(215)
Walka dobra ze złem
(211)
Zarządzanie
(211)
Dojrzewanie
(205)
Teatr polski
(205)
Wsie
(199)
Czarownice i czarownicy
(198)
Kościół katolicki
(197)
Śmierć
(189)
Las
(184)
Nauka
(183)
Miasta
(182)
Zabójstwo seryjne
(181)
Pomaganie
(180)
Przyroda
(179)
Marzenia
(177)
Superbohaterowie
(176)
Więźniowie obozów
(176)
PRL
(174)
Samotność
(174)
Spisek
(174)
Szpiegostwo
(172)
Stosunki interpersonalne
(171)
Szlachta
(171)
Ludzie bogaci
(170)
Trauma
(170)
Wojna
(169)
Studenci
(167)
Stworzenia fantastyczne
(167)
Rody
(164)
Samorealizacja
(162)
Zamki i pałace
(162)
Chrześcijaństwo
(160)
Temat: miejsce
Włochy
(1)
Gatunek
Opracowanie
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Książka kucharska
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publicystyka polska
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragu. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o „tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? Nakarmieni „jedynymi słusznymi” przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą. Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino? Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
GDYBY NA ŚWIECIE MIAŁA ISTNIEĆ TYLKO JEDNA KSIĄŻKA KUCHARSKA, BYŁABY NIĄ WŁAŚNIE TA! Boisz się eksperymentowania w kuchni? W twoich szafkach zalegają napoczęte produkty? A może jesteś prawdziwym foodie – ale takim cierpiącym na chroniczny brak czasu? Jeśli odpowiedziałeś „tak” na którekolwiek z powyższych pytań, dobrze trafiłeś – Upiecz to! gwarantuje sukces niezależnie od twoich umiejętności kulinarnych. Te dania praktycznie robią się same! Czas przygotowania: Zaledwie kilkanaście minut, resztę pracy wykona za ciebie piekarnik! Przybory kuchenne: Naczynie żaroodporne, deska do krojenia, nóż. Składniki: Do wyboru, do koloru – książka zawiera ponad 70 przepisów oraz pomysłowe tabele z propozycjami łączenia składników, dzięki którym wyczarujesz istne niebo w gębie. W gruncie rzeczy wystarczą te produkty, które masz pod ręką! Przygotowanie: Proste, pyszne, bezstresowe! Uwagi: Przepisy są porażkoodporne – po prostu nie da się ich zepsuć! Nie nastawiaj się na godziny spędzone w kuchni, jedzenie robi się samo. Procesowi przygotowania sprosta największy kuchenny amator… …a efekt końcowy zachwyci nawet kucharza z gwiazdką Michelin! [https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4975734/upiecz-to-porazkoodporne-przepisy-na-miare-kazdej-kuchni]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Makaron / [tekst:] Emmanuel Trédez. - Warszawa : Harperkids, copyright 2023. - 30, [6] stron : ilustracje ; 27 cm.
(Akademia Mądrego Dziecka)
(Wiem, Co Jem!)
Wszystkie dzieci kochają makaron, ale czy rzeczywiście wiedzą, co jedzą? Sprawdź, kto wymyślił makaron, jakie jego rodzaje znano w Mezopotamii i starożytnym Rzymie, a jakie kluski jadł Marco Polo w Chinach. Dowiedz się, jak powstają i jak nazywają się różne rodzaje makaronu oraz naucz się go przygotowywać samemu i poprawnie gotować. „Wiem, co jem!” to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; skąd się biorą poszczególne produkty spożywcze; i jak trafiają do sklepów i na talerze. Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści, pomagają oswoić się z rozmaitymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków. Książki z serii „Wiem, co jem” kształtują dobre nawyki żywieniowe. Autorzy w prosty sposób wyjaśniają, czym są składniki odżywcze czy kalorie, zachęcając do zdrowego jedzenia. W serii „Wiem, co jem” ukazały się dotychczas: „Chlebek”, „Czekolada”, „Pomidory”, „Banany”, „Miód”. [bonito.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej