Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(148)
Forma i typ
Książki
(147)
Poradniki i przewodniki
(127)
Publikacje popularnonaukowe
(12)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Proza
(3)
Komiksy i książki obrazkowe
(2)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Poezja
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(123)
wypożyczone
(32)
nieokreślona
(4)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(82)
Oddział dla Dzieci
(16)
Czytelnia
(54)
Filia nr 2
(7)
Autor
Durnowska Małgorzata
(6)
Kieżun Bartek (1976- )
(5)
Gajewska-Okonek Monika
(3)
Witkowska Magda
(3)
Drukort Magdalena
(2)
Dymek Marta
(2)
Francuz Sabina
(2)
Górska Agnieszka (1973- )
(2)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(2)
Kulawik Ida
(2)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(2)
Makarowska Magdalena
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Nosek Milena
(2)
Stolińska Hanna
(2)
Ullenka
(2)
Wierzbowska Lucyna
(2)
Ługowska Ewa
(2)
Śliwińska Katarzyna (ilustratorka)
(2)
Abramczyk Beata
(1)
Adamek Izabela
(1)
Allen Francesca
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- ). $e Ilustracje
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barbaro Robby
(1)
Bareł Malwina
(1)
Barnard Neal D. (1953- )
(1)
Bartosik Marek
(1)
Battisini Chiara
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Bem Kasia
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Biały Bartłomiej
(1)
Bochenek Karolina
(1)
Borzobohata-Sawicka Maria
(1)
Bressanini Dario (1963- )
(1)
Brożyna Anna
(1)
Brunetti Ilaria
(1)
Brzostowska Anna
(1)
Bui Andrew
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Błaszczyk-Wójcicka Kinga
(1)
Błazucka Wioleta
(1)
Cagnoni Licia
(1)
Campbell Emily
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Chatzikonstantis Manos
(1)
Chorążyczewska Tamara
(1)
Cichocka Ewa
(1)
Cichoń Katarzyna (fotograf)
(1)
Crocker Pat
(1)
De Santis Andy
(1)
Dobak Ewa (restauratorka)
(1)
Dudka Tetâna Volodimirìvna (1986- )
(1)
Dudowicz Michalina
(1)
Dushar Marianna
(1)
Dyson Nikki
(1)
Dywan Agnieszka
(1)
Dzikiewicz-Polak Magdalena
(1)
Dâtel Oksana (1988- )
(1)
Englisz Anna
(1)
Ever Claire
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Fijołek Monika
(1)
Frazier Karen
(1)
Fuhrman Joel (1953- )
(1)
Furgalińska Joanna (1959- )
(1)
Furtak Ewa
(1)
Gadzina Monika
(1)
Gaudry Francois-Regis
(1)
Gessler Lara
(1)
Gintrowska Katarzyna
(1)
Gjengedal Marianne Pfeffer
(1)
Grossman Marc (1969- )
(1)
Grzegorczyk Magdalena
(1)
Guarracino Sara
(1)
Gud Vol'ga Vâčaslavaŭna
(1)
Górnikowska Małgorzata
(1)
Hikiert Anna
(1)
Hobelsberger Bernhard
(1)
Homolka Gina
(1)
Hölzle Hildegard
(1)
Inchauspé Jessie (1992- )
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Iyer Rukmini
(1)
Janczarek Piotr
(1)
Japy David
(1)
Jarczok Aleksandra
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Jatowska Magdalena
(1)
Jones Heather K
(1)
Kaczmarek Magdalena (tłumacz)
(1)
Kaftan Bartłomiej
(1)
Kasprzak-Kozikowska Eliza
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kenedy Jacob
(1)
Kersh Nidal (1983- )
(1)
Khambatta Cyrus
(1)
Kiros Tessa
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(127)
2010 - 2019
(19)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(143)
1901-2000
(2)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(144)
nieznany (a)
(1)
Białoruś
(1)
Niemcy
(1)
Ukraina
(1)
Język
polski
(144)
białoruski
(1)
niemiecki
(1)
nieznany (po)
(1)
ukraiński
(1)
Odbiorca
Dzieci
(14)
6-8 lat
(12)
9-13 lat
(11)
Rodzice
(2)
0-5 lat
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(2)
Literatura polska
(2)
Literatura francuska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(34)
Leczenie dietą
(16)
Potrawy dietetyczne
(16)
Kuchnia wegańska
(12)
Kucharstwo
(11)
Dietetyka
(8)
Kultura stołu
(8)
Potrawy
(8)
Gotowanie
(7)
Insulinooporność
(7)
Kuchnia polska
(7)
Ciasta
(6)
Kuchnia regionalna
(5)
Kuchnia sezonowa
(5)
Kuchnia wegetariańska
(5)
Słodycze
(5)
Zdrowy styl życia
(5)
Ziołolecznictwo
(5)
Desery
(4)
Dieta bezglutenowa
(4)
Dziedzictwo kulinarne
(4)
Potrawy dla dzieci
(4)
Potrawy jarskie
(4)
Rośliny lekarskie
(4)
Żywność
(4)
Dieta bezmleczna
(3)
Dieta niskowęglowodanowa
(3)
Ekologiczny styl życia
(3)
Kuchnia grecka
(3)
Kuchnia japońska
(3)
Kuchnia włoska
(3)
Obyczaje i zwyczaje
(3)
Odporność
(3)
Potrawy szybkie i łatwe
(3)
Weganizm
(3)
Zwyczaje żywieniowe
(3)
Żywność ekologiczna
(3)
Alergicy
(2)
Cukrzyca
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dieta fleksitariańska
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Joga
(2)
Kuchnia podlaska
(2)
Kuchnia śródziemnomorska
(2)
Kuchnia żydowska
(2)
Makaron
(2)
Medytacja
(2)
Napoje
(2)
Obiad
(2)
Pieczywo
(2)
Potrawy z ryb i owoców morza
(2)
Produkt regionalny
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Styl życia
(2)
Superfood
(2)
Warzywa
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Zero Waste
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
Adaptogeny
(1)
Agroturystyka
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Austen, Jane (1775-1817)
(1)
Bary (lokale gastronomiczne)
(1)
Batony (żywność)
(1)
Björk (1965- )
(1)
Bliźnięta
(1)
Chanel, Coco (1883-1971)
(1)
Charlotte (bistro)
(1)
Child, Julia (1912-2004)
(1)
Choroba Alzheimera
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroba Parkinsona
(1)
Choroby afektywne
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Cichocka, Ewa
(1)
Dalby, Liza Crihfield (1950- )
(1)
Dekoracja potraw
(1)
Depresja psychiczna
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta niskohistaminowa
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta sirtuinowa
(1)
Dieta wysokotłuszczowa
(1)
Dieta śródziemnomorska
(1)
Duchowość katolicka
(1)
Dzieci
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Emigranci
(1)
Fast food
(1)
Fermentacja
(1)
Fitokosmetyki
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Gastronomia
(1)
Gimnastyka kobiet
(1)
Glikemia
(1)
Globalizacja
(1)
Temat: dzieło
Biblia
(1)
Temat: czas
1901-2000
(6)
1701-1800
(5)
1801-1900
(5)
2001-
(5)
1501-1600
(4)
1601-1700
(4)
1301-1400
(3)
1401-1500
(3)
1201-1300
(2)
1901-1914
(2)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(8)
Grecja
(2)
Japonia
(2)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(2)
Włochy
(2)
Ateny (Grecja)
(1)
Augustów (woj. podlaskie ; okolice)
(1)
Białystok (woj. podlaskie)
(1)
Czarna Białostocka (woj. podlaskie, pow. białostocki, gm. Czarna Białostocka)
(1)
Drohiczyn (woj. podlaskie, pow. siemiatycki, gm. Drohiczyn)
(1)
Dubicze Cerkiewne (woj. podlaskie, pow. hajnowski, gm. Dubicze Cerkiewne ; okolice)
(1)
Galicja (kraina historyczna)
(1)
Hajnówka (woj. podlaskie)
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kaszuby
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Mazowsze
(1)
Mazury
(1)
Palestyna (region)
(1)
Podhale
(1)
Podlasie
(1)
Podlasie (kraina historyczna)
(1)
Portugalia
(1)
Powiat garwoliński (woj. mazowieckie)
(1)
Powiat miński (woj. mazowieckie)
(1)
Powiat otwocki (woj. mazowieckie)
(1)
Powiat pułtuski (woj. mazowieckie)
(1)
Powiat wołomiński (woj. mazowieckie)
(1)
Powiat wyszkowski (woj. mazowieckie)
(1)
Sejny (woj. podlaskie ; okolice)
(1)
Sejny (woj. podlaskie)
(1)
Siedlce (woj. mazowieckie ; okolice)
(1)
Siemiatycze (woj. podlaskie ; okolice)
(1)
Stambuł (Turcja)
(1)
Supraśl (woj. podlaskie, pow. białostocki, gm. Supraśl)
(1)
Suwalszczyzna
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Tykocin (woj. podlaskie, pow. białostocki, gm. Tykocin)
(1)
Warmia
(1)
Wielkopolska
(1)
Wigry (woj. podlaskie, pow. suwalski, gm. Suwałki ; okolice)
(1)
Śląsk
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Publikacja bogato ilustrowana
(88)
Książka kucharska
(73)
Przepisy kulinarne
(69)
Poradnik
(49)
Opracowanie
(7)
Przewodnik tematyczny
(3)
Publikacje dla dzieci
(3)
Reportaż
(3)
Książka obrazkowa
(2)
Opowiadania i nowele
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Atlas roślin
(1)
Biografia
(1)
Fotografia polska
(1)
Jadłospis
(1)
Książki kucharskie [Typ publikacji]
(1)
Poradniki [Typ publikacji]
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Relacja z podróży
(1)
Rozważania i rozmyślania religijne
(1)
Wiersze
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(2345)
Edukacja i pedagogika
(789)
Socjologia i społeczeństwo
(730)
Kultura i sztuka
(564)
Medycyna i zdrowie
(558)
Kulinaria
(148)
Psychologia
(537)
Biologia
(451)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(364)
Literaturoznawstwo
(358)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(336)
Religia i duchowość
(327)
Podróże i turystyka
(246)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(226)
Hobby i czas wolny
(224)
Etnologia i antropologia kulturowa
(201)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(198)
Rozwój osobisty
(177)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(176)
Kultura fizyczna i sport
(161)
Geografia i nauki o Ziemi
(155)
Zarządzanie i marketing
(116)
Fizyka i astronomia
(110)
Inżynieria i technika
(104)
Językoznawstwo
(96)
Filozofia i etyka
(94)
Ochrona środowiska
(91)
Informatyka i technologie informacyjne
(89)
Architektura i budownictwo
(84)
Media i komunikacja społeczna
(71)
Nauka i badania
(69)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(65)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(64)
Styl życia, moda i uroda
(58)
Transport i logistyka
(51)
Rolnictwo i leśnictwo
(46)
Dom i ogród
(43)
Archeologia
(39)
Matematyka
(37)
Chemia
(35)
Praca, kariera, pieniądze
(29)
Styl życia, moda, uroda
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Architektura
(1)
Bezpieczeństwo
(1)
Bezpieczeństwo i wojsjiwość
(1)
Kultura isztuka
(1)
Kulyura i sztuka
(1)
Matemayka
(1)
Medycyna i Zdrowie
(1)
Muzyka
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Powieść
(1)
Socjologia i społeczeństwoPaństwowe Wydawnictwo NAukowe
(1)
Socjologia i społeczeństwo`
(1)
Varia
(1)
148 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 20.06.2024)
Książka
W koszyku
Великдень : vід пряної ковбаски до сирної паски / Тетяна Дудка.
Тетяна Дудка - кулінарна ентузіастка, розробниця рецептів, фудфотографка, фудстилістка і фудблогерка. Співпрацює з кулінарними сайтами та журналами. Авторка не боїться експериментувати, адже її девіз: «Атмосфера на кухні має бути веселою!» Не варто турбуватися, якщо спочатку щось не виходить. Будь-який результат - це досвід. Готуймо разом! [zakazknig.pl/velikden.-vid-pryanoyi-kovbaski-do-sirnoyi-paski.-tetyana-dudka/].
Tetyana Dudka jest entuzjastką kulinarną, projektantką przepisów, fotografką kulinarną, stylistką kulinarną i blogerką kulinarną. Współpracuje z serwisami kulinarnymi i czasopismami. Autorka nie boi się eksperymentować, ponieważ jej motto: "Atmosfera w kuchni powinna być zabawna!" nie martw się, jeśli na początku coś nie wyjdzie. Każdy wynik jest doświadczeniem. Gotujmy razem! [translator.eu].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 ukr. [Zbiory Obcojęzyczne] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Chcesz zdrowo się odżywiać i jednocześnie zadbać o planetę? Jedz dużo warzyw i mało mięsa! Poznaj kuchnię w duchu fleksitarianizmu! Minęły już czasy, kiedy codziennie na stole musiał się pojawić kawałek mięsa. Jednak dieta wegetariańska, choć coraz bardziej popularna, ze względów zdrowotnych lub po prostu z tęsknoty za niektórymi smakami, nie jest dla każdego. Rozwiązaniem „pomiędzy” jest fleksitarianizm, czyli kuchnia w większości roślinna, jednak dopuszczająca od czasu do czasu produkty pochodzące od zwierząt. Michalina Dudowicz, autorka popularnego profilu na Instagramie inmykitchen_pl, dzieli się swoimi doświadczeniami związanymi z elastycznym sposobem jedzenia – naturalnym i bez wyrzeczeń. W książce znajdziesz przepisy na śniadania, obiady i kolacje; makarony, sałatki, tapasy i desery. Jajka sadzone po azjatycku? Placuszki jogurtowe z sosem borówkowym i limonką? Tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą? A może pieczone marchewki z dipem z ricotty? Dzięki tej książce bez trudu skomponujesz fleksitariańskie menu. Elastyczne, pyszne, zdrowe i przede wszystkim łatwe do stosowania! Skusisz się? [Opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 21.05.2024)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tak smakuje Lwów! Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny oprószone cukrem pudrem… Smaki, które wielu z nas pamięta z kuchni swoich babć. Swojskie, aromatyczne i proste dania ze składników, które znajdą się w każdej kuchni. Jedzenie, które pachnie miłością, nostalgią… Domem. Ale kuchnia lwowska to o wiele, wiele więcej. Marianna Dushar – rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych – zabiera nas w podróż po Galicji, gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie. Wyjątkowe przepisy zawarte w tej książce przeniosą cię do Lwowa – miasta, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Dowiesz się, jak smakuje konfitura z fiołków, kiszone cytryny i sałatka starolwowska. Skosztujesz huculskiej warii i przekonasz się, że ormiańska zupa „parzybroda” naprawdę jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż ostygnie! Ponad 100 przepisów uzupełnionych anegdotami o dawnym i współczesnym Lwowie. [Opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 24.05.2024)
Książka
W koszyku
Nowa jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Wydanie trzecie. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2023. - 271, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni. Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska z warzywami. W każdej podróży spisywała ulubione przepisy, notowała najciekawsze połączenia oraz spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Od wieków roślinne potrawy można spotkać na każdej szerokości geograficznej, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko wie się, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku zmienia kulinarną wyobraźnię raz na zawsze. [lubimyczytac.pl/ksiazka/4463364/nowa-jadlonomia-roslinne-przepisy-z-calego-swiata].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 19.06.2024)
Książka
W koszyku
1000 назв ïжi / илюстрацiï Нiккi Дайсон ; дизайн: Франческа Аллен, Клер Евер та Кiрстi Тiззард ; редакторка Олена Шаповал ; перекладачка Оксана Дятел.
(Serìâ "Čas ìz Knigoû")
Ця книга розповість про те, яким стравам віддають перевагу в різних куточках нашої планети: що зазвичай їдять на сніданок або вечерю і що готують на свята. Сторінка за сторінкою ви будете відкривати для себе яскраве розмаїття світу та його смаків. У книзі наведено 1000 назв їжі. Зокрема - знайомі всім страви, які ми вживаємо щодня, а також досить екзотичні, які можна скуштувати під час подорожі країнами світу. [rozetka.com.ua/zhorzh-9786177853281/p317937205/].
Ta książka opowie Ci o tym, które dania są preferowane w różnych częściach naszej planety: co zwykle je się na śniadanie lub kolację i co jest gotowane na święta. Strona po stronie odkryjesz jasną różnorodność świata i jego smaki. Książka zawiera 1000 tytułów żywności. W szczególności potrawy, z których korzystamy na co dzień, są wszystkim znane, a także dość egzotyczne, które można skosztować podczas podróży po całym świecie. [translator.eu].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 ukr. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na pół słodko : wypieki i desery w insulinooporności i cukrzycy / Anna Englisz. - Wydanie I. - Bielsko-Biała : Dragon, 2021. - 271, [1] strona : fotografie, portret ; 24 cm.
Masz insulinooporność i myślisz, że już nigdy nie będziesz jeść słodyczy? Zmagasz się z cukrzycą i nie wiesz, czy jeszcze kiedykolwiek spróbujesz swojego ulubionego deseru? A może po prostu unikasz cukru i rezygnujesz ze słodkich przyjemności? Ta książka udowadnia, że wcale nie musisz! Znajdziesz tu prawie 100 przepisów na wypieki i desery bez cukru i białej mąki: wspaniałe serniki, kruche tarty i aromatyczne ciasta z owocami, czekoladowe brownies, domowe batony, trufle i wiele innych, dzięki którym nauczysz się jeść zdrowo, lekko i pysznie. Spróbuj migdałowego ciasta ze śliwkami, wegańskiego sernika z truflami czy korzennych dyniowych babeczek. Zrób domową granolę, wegańskie jagodzianki, zawijany makowiec i przekonaj się, że życie bez cukru też może być pełne smaku! Każdy przepis ma podaną sumę wymienników, makroskładniki i kaloryczność, aby ułatwić wkomponowanie ich w codzienną dietę. Anna Englisz – dietetyczka i blogerka, żona cukrzyka typu 1. Uczy, jak jeść bez cukru, i udowadnia, że zdrowe odżywianie wcale nie oznacza rezygnowania z przyjemności. [bonito.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
O dostępność zapytaj w bibliotece (1 egz.)
Książka
W koszyku
Atlas dzikich roślin jadalnych / [tekst] dr inż. Monika Fijołek. - Warszawa : SBM, 2023. - 191, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Dziś, kiedy półki sklepowe uginają się pod ciężarem rozmaitych produktów spożywczych, często nie pamiętamy, jakie dobra oferuje nam natura. Dziko rosnące rośliny mogą być nie tylko smacznym i tanim składnikiem potraw, ale również surowcem leczniczym w czystej postaci. Babka zwyczajna, brzoza, koniczyna, skrzyp i szczaw oraz wiele innych... - na ogół nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele wartościowych składników pokarmowych zawierają powszechnie znane rośliny. Atlas dostarcza wiedzy o ich występowaniu, rozpoznawaniu, właściwościach i zastosowaniu w kuchni. Cennym uzupełnieniem są przepisy kulinarne. [Opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 633 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mąka i woda / Sabina Francuz. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 271, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Temat
Dziedzina i ujęcie
Uwielbiasz smak i zapach świeżego pieczywa? Naucz się krok po kroku przygotowywać doskonałe chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki. Nie potrzebujesz wielu dni, by wyhodować doskonały zakwas, i skomplikowanych receptur, by zrealizować swoje kulinarne marzenia. Wspaniałe, chrupiące pieczywo przygotujesz znacznie łatwiej i szybciej, niż myślisz. Sabina Francuz pokazuje, jak przejść drogę od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa. [...] Dowiedz się, jak przygotować: ● superprosty chleb z ziemniakami ● żytni z dynią i kaszą owsianą ● bułeczki makowe ● bourekas ● placek śniadaniowy z czarnuszką ● wytrawną chałkę orkiszową z ziołami ● cebularze orkiszowe ● chaczapuri adżarskie ● brioszki ● precle jerozolimskie ● bajgle ● grecką pitę ● focaccię z solanką. Chleb niejedno ma imię. Na całym świecie je się wypieki z lokalnych zbóż i choć w każdym rejonie wyglądają one nieco inaczej, łączą je niezwykły zapach i to, że stanowią podstawę wielu jadłospisów. Ta książka udowadnia, że pyszny chleb może upiec każdy! [https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4980190/maka-i-woda?]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Siga siga : smak Grecji na twoim talerzu / Sabina Francuz. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2022. - 271, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską?
Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa?
Czym jest helleński slow life i dlaczego Grecy kochają fasolę?
O tym wszystkim przeczytasz w kolejnej, doprawionej smacznymi anegdotami książce Sabiny Francuz, autorki bloga Głodne Kawałki, która od sześciu lat dzieli życie między Kraków i Ateny.
Znajdziesz tu 80 przepisów - zarówno na klasyczne potrawy z rodzinnych greckich biesiad i tłocznych tawern, jak i na codzienne szybkie dania, które przygotujesz, wykorzystując składniki z polskich targów, bazarów i lokalnych sklepów.
Poznasz też greckie historie, dzięki którym przetrzesz kulinarne szlaki, zbaczając z utartych turystycznych ścieżek. Kąpiąc się w słońcu, posłuchasz ateńskiego gwaru, pokołyszesz na spokojnym Morzu Egejskim, zajrzysz rybakom do kutrów dobijających do brzegów cykladzkich wysp. I zupełnie niepostrzeżenie dopadnie cię siga siga, grecka recepta na szczęście w zwolnionym tempie…
"Siga siga. Smak Grecji na twoim talerzu" - poradnik Sabiny Francuz
Fawa, keftedes, feta smażona w filo, faszerowany kalmar w cytrynowym sosie z uzo, hilopites z boczniakami i orzechami, tradycyjny chlebek nadziewany rodzynkami i lody tymiankowe z metaxą... Ta książka to smakowita gratka zarówno dla hellenofilów, jak i wszystkich szukających równowagi i spokoju w kulinarnym chaosie.
[https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4997556/siga-siga-smak-grecji-na-twoim-talerzu]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zespół jelita drażliwego sprawia, że życie staje się uciążliwe i frustrujące. To i inne schorzenia przewodu pokarmowego, jak nieswoiste zapalenie jelit, celiakia czy alergie pokarmowe, wymuszają na pacjencie stosowanie rygorystycznej diety eliminacyjnej. Niestety, nie zawsze można w łatwy sposób określić produkty powodujące dolegliwości. Dla tych osób rozwiązaniem często staje się dieta, która polega na przyjmowaniu jak najmniejszych ilości niektórych węglowodanów, określanych akronimem FODMAP: fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów oraz polioli. Związki te u wielu osób z zespołem jelita drażliwego powodują nasilenie nieprzyjemnych objawów. Problem tkwi w tym, że dieta większości z nas obfituje w FODMAP i nie jest łatwo wykluczyć je z talerza. Dzięki tej książce dowiesz się, jak wdrożyć dietę eliminującą FODMAP i przy okazji nie pozbawić się radości z wyśmienitych posiłków. W ten sposób powinno Ci się udać zmniejszyć nasilenie nieprzyjemnych dolegliwości, a równocześnie żywić się w sposób zdrowy i satysfakcjonujący. Najpierw określisz, który z planów żywienia najlepiej odpowiada Twoim potrzebom, później wyeliminujesz z diety najbardziej niewskazane produkty i wreszcie osiągniesz najważniejszy cel: zidentyfikujesz pokarmy wywołujące u Ciebie objawy chorobowe oraz te, które możesz spożywać bezpiecznie. Poza rzetelną wiedzą znajdziesz tu całe mnóstwo znakomitych przepisów. Nie zabrakło wskazówek ułatwiających modyfikację posiłków, tak aby w jak najlepszy sposób dopasować je do swoich specyficznych potrzeb. [platon.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej