Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(148)
Forma i typ
Książki
(147)
Poradniki i przewodniki
(127)
Publikacje popularnonaukowe
(12)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Proza
(3)
Komiksy i książki obrazkowe
(2)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Poezja
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(123)
wypożyczone
(32)
nieokreślona
(4)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(82)
Oddział dla Dzieci
(16)
Czytelnia
(54)
Filia nr 2
(7)
Autor
Durnowska Małgorzata
(6)
Kieżun Bartek (1976- )
(5)
Gajewska-Okonek Monika
(3)
Witkowska Magda
(3)
Drukort Magdalena
(2)
Dymek Marta
(2)
Francuz Sabina
(2)
Górska Agnieszka (1973- )
(2)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(2)
Kulawik Ida
(2)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(2)
Makarowska Magdalena
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Nosek Milena
(2)
Stolińska Hanna
(2)
Ullenka
(2)
Wierzbowska Lucyna
(2)
Ługowska Ewa
(2)
Śliwińska Katarzyna (ilustratorka)
(2)
Abramczyk Beata
(1)
Adamek Izabela
(1)
Allen Francesca
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- ). $e Ilustracje
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barbaro Robby
(1)
Bareł Malwina
(1)
Barnard Neal D. (1953- )
(1)
Bartosik Marek
(1)
Battisini Chiara
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Bem Kasia
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Biały Bartłomiej
(1)
Bochenek Karolina
(1)
Borzobohata-Sawicka Maria
(1)
Bressanini Dario (1963- )
(1)
Brożyna Anna
(1)
Brunetti Ilaria
(1)
Brzostowska Anna
(1)
Bui Andrew
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Błaszczyk-Wójcicka Kinga
(1)
Błazucka Wioleta
(1)
Cagnoni Licia
(1)
Campbell Emily
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Chatzikonstantis Manos
(1)
Chorążyczewska Tamara
(1)
Cichocka Ewa
(1)
Cichoń Katarzyna (fotograf)
(1)
Crocker Pat
(1)
De Santis Andy
(1)
Dobak Ewa (restauratorka)
(1)
Dudka Tetâna Volodimirìvna (1986- )
(1)
Dudowicz Michalina
(1)
Dushar Marianna
(1)
Dyson Nikki
(1)
Dywan Agnieszka
(1)
Dzikiewicz-Polak Magdalena
(1)
Dâtel Oksana (1988- )
(1)
Englisz Anna
(1)
Ever Claire
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Fijołek Monika
(1)
Frazier Karen
(1)
Fuhrman Joel (1953- )
(1)
Furgalińska Joanna (1959- )
(1)
Furtak Ewa
(1)
Gadzina Monika
(1)
Gaudry Francois-Regis
(1)
Gessler Lara
(1)
Gintrowska Katarzyna
(1)
Gjengedal Marianne Pfeffer
(1)
Grossman Marc (1969- )
(1)
Grzegorczyk Magdalena
(1)
Guarracino Sara
(1)
Gud Vol'ga Vâčaslavaŭna
(1)
Górnikowska Małgorzata
(1)
Hikiert Anna
(1)
Hobelsberger Bernhard
(1)
Homolka Gina
(1)
Hölzle Hildegard
(1)
Inchauspé Jessie (1992- )
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Iyer Rukmini
(1)
Janczarek Piotr
(1)
Japy David
(1)
Jarczok Aleksandra
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Jatowska Magdalena
(1)
Jones Heather K
(1)
Kaczmarek Magdalena (tłumacz)
(1)
Kaftan Bartłomiej
(1)
Kasprzak-Kozikowska Eliza
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kenedy Jacob
(1)
Kersh Nidal (1983- )
(1)
Khambatta Cyrus
(1)
Kiros Tessa
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(127)
2010 - 2019
(19)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(143)
1901-2000
(2)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(144)
nieznany (a)
(1)
Białoruś
(1)
Niemcy
(1)
Ukraina
(1)
Język
polski
(144)
białoruski
(1)
niemiecki
(1)
nieznany (po)
(1)
ukraiński
(1)
Odbiorca
Dzieci
(14)
6-8 lat
(12)
9-13 lat
(11)
Rodzice
(2)
0-5 lat
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(2)
Literatura polska
(2)
Literatura francuska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(34)
Leczenie dietą
(16)
Potrawy dietetyczne
(16)
Kuchnia wegańska
(12)
Kucharstwo
(11)
Dietetyka
(8)
Kultura stołu
(8)
Potrawy
(8)
Gotowanie
(7)
Insulinooporność
(7)
Kuchnia polska
(7)
Ciasta
(6)
Kuchnia regionalna
(5)
Kuchnia sezonowa
(5)
Kuchnia wegetariańska
(5)
Słodycze
(5)
Zdrowy styl życia
(5)
Ziołolecznictwo
(5)
Desery
(4)
Dieta bezglutenowa
(4)
Dziedzictwo kulinarne
(4)
Potrawy dla dzieci
(4)
Potrawy jarskie
(4)
Rośliny lekarskie
(4)
Żywność
(4)
Dieta bezmleczna
(3)
Dieta niskowęglowodanowa
(3)
Ekologiczny styl życia
(3)
Kuchnia grecka
(3)
Kuchnia japońska
(3)
Kuchnia włoska
(3)
Obyczaje i zwyczaje
(3)
Odporność
(3)
Potrawy szybkie i łatwe
(3)
Weganizm
(3)
Zwyczaje żywieniowe
(3)
Żywność ekologiczna
(3)
Alergicy
(2)
Cukrzyca
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dieta fleksitariańska
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Joga
(2)
Kuchnia podlaska
(2)
Kuchnia śródziemnomorska
(2)
Kuchnia żydowska
(2)
Makaron
(2)
Medytacja
(2)
Napoje
(2)
Obiad
(2)
Pieczywo
(2)
Potrawy z ryb i owoców morza
(2)
Produkt regionalny
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Styl życia
(2)
Superfood
(2)
Warzywa
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Zero Waste
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
Adaptogeny
(1)
Agroturystyka
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Austen, Jane (1775-1817)
(1)
Bary (lokale gastronomiczne)
(1)
Batony (żywność)
(1)
Björk (1965- )
(1)
Bliźnięta
(1)
Chanel, Coco (1883-1971)
(1)
Charlotte (bistro)
(1)
Child, Julia (1912-2004)
(1)
Choroba Alzheimera
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroba Parkinsona
(1)
Choroby afektywne
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Cichocka, Ewa
(1)
Dalby, Liza Crihfield (1950- )
(1)
Dekoracja potraw
(1)
Depresja psychiczna
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta niskohistaminowa
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta sirtuinowa
(1)
Dieta wysokotłuszczowa
(1)
Dieta śródziemnomorska
(1)
Duchowość katolicka
(1)
Dzieci
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Emigranci
(1)
Fast food
(1)
Fermentacja
(1)
Fitokosmetyki
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Gastronomia
(1)
Gimnastyka kobiet
(1)
Glikemia
(1)
Globalizacja
(1)
Temat: dzieło
Biblia
(1)
Temat: czas
1901-2000
(6)
1701-1800
(5)
1801-1900
(5)
2001-
(5)
1501-1600
(4)
1601-1700
(4)
1301-1400
(3)
1401-1500
(3)
1201-1300
(2)
1901-1914
(2)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(8)
Grecja
(2)
Japonia
(2)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(2)
Włochy
(2)
Ateny (Grecja)
(1)
Augustów (woj. podlaskie ; okolice)
(1)
Białystok (woj. podlaskie)
(1)
Czarna Białostocka (woj. podlaskie, pow. białostocki, gm. Czarna Białostocka)
(1)
Drohiczyn (woj. podlaskie, pow. siemiatycki, gm. Drohiczyn)
(1)
Dubicze Cerkiewne (woj. podlaskie, pow. hajnowski, gm. Dubicze Cerkiewne ; okolice)
(1)
Galicja (kraina historyczna)
(1)
Hajnówka (woj. podlaskie)
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kaszuby
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Mazowsze
(1)
Mazury
(1)
Palestyna (region)
(1)
Podhale
(1)
Podlasie
(1)
Podlasie (kraina historyczna)
(1)
Portugalia
(1)
Powiat garwoliński (woj. mazowieckie)
(1)
Powiat miński (woj. mazowieckie)
(1)
Powiat otwocki (woj. mazowieckie)
(1)
Powiat pułtuski (woj. mazowieckie)
(1)
Powiat wołomiński (woj. mazowieckie)
(1)
Powiat wyszkowski (woj. mazowieckie)
(1)
Sejny (woj. podlaskie ; okolice)
(1)
Sejny (woj. podlaskie)
(1)
Siedlce (woj. mazowieckie ; okolice)
(1)
Siemiatycze (woj. podlaskie ; okolice)
(1)
Stambuł (Turcja)
(1)
Supraśl (woj. podlaskie, pow. białostocki, gm. Supraśl)
(1)
Suwalszczyzna
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Tykocin (woj. podlaskie, pow. białostocki, gm. Tykocin)
(1)
Warmia
(1)
Wielkopolska
(1)
Wigry (woj. podlaskie, pow. suwalski, gm. Suwałki ; okolice)
(1)
Śląsk
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Publikacja bogato ilustrowana
(88)
Książka kucharska
(73)
Przepisy kulinarne
(69)
Poradnik
(49)
Opracowanie
(7)
Przewodnik tematyczny
(3)
Publikacje dla dzieci
(3)
Reportaż
(3)
Książka obrazkowa
(2)
Opowiadania i nowele
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Atlas roślin
(1)
Biografia
(1)
Fotografia polska
(1)
Jadłospis
(1)
Książki kucharskie [Typ publikacji]
(1)
Poradniki [Typ publikacji]
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Relacja z podróży
(1)
Rozważania i rozmyślania religijne
(1)
Wiersze
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(2345)
Edukacja i pedagogika
(789)
Socjologia i społeczeństwo
(730)
Kultura i sztuka
(564)
Medycyna i zdrowie
(558)
Kulinaria
(148)
Psychologia
(537)
Biologia
(451)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(364)
Literaturoznawstwo
(358)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(336)
Religia i duchowość
(327)
Podróże i turystyka
(246)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(226)
Hobby i czas wolny
(224)
Etnologia i antropologia kulturowa
(201)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(198)
Rozwój osobisty
(177)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(176)
Kultura fizyczna i sport
(161)
Geografia i nauki o Ziemi
(155)
Zarządzanie i marketing
(116)
Fizyka i astronomia
(110)
Inżynieria i technika
(104)
Językoznawstwo
(96)
Filozofia i etyka
(94)
Ochrona środowiska
(91)
Informatyka i technologie informacyjne
(89)
Architektura i budownictwo
(84)
Media i komunikacja społeczna
(71)
Nauka i badania
(69)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(65)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(64)
Styl życia, moda i uroda
(58)
Transport i logistyka
(51)
Rolnictwo i leśnictwo
(46)
Dom i ogród
(43)
Archeologia
(39)
Matematyka
(37)
Chemia
(35)
Praca, kariera, pieniądze
(29)
Styl życia, moda, uroda
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Architektura
(1)
Bezpieczeństwo
(1)
Bezpieczeństwo i wojsjiwość
(1)
Kultura isztuka
(1)
Kulyura i sztuka
(1)
Matemayka
(1)
Medycyna i Zdrowie
(1)
Muzyka
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Powieść
(1)
Socjologia i społeczeństwoPaństwowe Wydawnictwo NAukowe
(1)
Socjologia i społeczeństwo`
(1)
Varia
(1)
148 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Biblia od kuchni / Szustak & Okrasa. - Wydanie I. - Nowy Sącz : RTCK, © 2021. - 207, [1] strona : fotografie, portrety ; 26 cm.
Co się wydarzy, gdy spotka się dwóch mistrzów: Mistrz Słowa i Mistrz Gotowania i postanowią zabrać nas do świata Biblii przez kuchenne drzwi? Dominikanin, o. Adam Szustak zaprasza nas do inspiruja?cej i smakowitej podro´z˙y po biblijnych krainach, a Karol Okrasa ze składników wyszukanych przez o. Adama w Biblii tworzy kulinarną ucztę, którą także Ty możesz sobie urządzić w domu. W tej książce znajdziesz kilkadziesiąt przepisów przepełnionych cudami i niezwykłymi obietnicami. Zasmakujesz obfitości i słodyczy. Odkryjesz czym jest Jego miłość. Biblia od kuchni zache?ca do bycia razem. Do prawdziwego z˙ycia. Do spe?dzania ze soba? czasu i budowania relacji. Zaro´wno z tymi, kto´rych masz obok siebie na co dzien´, jak i z Tym, kto´ry bardzo pragnie z Tobą poucztowac´.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Atlas nalewek polskich / [tekst:] Marta Szydłowska. - Warszawa : SBM, 2023. - 191, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Ujęte w alfabetycznym porządku zwięzłe kompendium wiedzy o tradycyjnych domowych nalewkach – owocowych, korzennych, miodowych, ziołowych i innych. Oprócz znakomitych receptur zawiera porady dotyczące zbioru owoców oraz ziół, przygotowania surowców, a także sprawdzone patenty pozwalające uzyskać idealną klarowność, znakomity kolor, smak i aromat, a także wskazówki dotyczące przechowywania gotowych nalewek. [https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5066805/atlas-nalewek-polskich]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Król w kuchni jest tylko jeden. Pomidor! Jego geniusz tkwi w uniwersalności i nieograniczonych możliwościach, które daje, a rozkoszować się nim można przez 365 dni w roku. Pozornie zwyczajny, a wszystko z nim smakuje doskonale – najprostsza kromka chleba z masłem, gęsty aromatyczny sos czy pełna orientalnych aromatów szakszuka. Z powodzeniem wyczarujesz też z niego wyrafinowane dania rodem z gwiazdkowych restauracji. Słodki, kwaśny, umamiczny. Można go jeść na surowo, gotować, dusić, konfitować, wędzić, smażyć, piec i grillować. I zawsze jest doskonały! Niemal 100 przepisów, w których pomidor gra rolę główną. Skomponowała je Beata Śniechowska, jedna z topowych szefowych kuchni, zwyciężczyni II edycji programu MasterChef. Z miłości od pierwszego wgryzienia sięga do smaków pachnących dzieciństwem, dobrze znanych receptur z nowoczesnym twistem, comfortfoodowych dań w intrygującej odsłonie. Płomiennym jak czerwień bawolego serca uczuciem do pomidora podzielili się w książce wybitni szefowie kuchni i znakomite postaci świata kultury: Małgosia Minta • Michał Rusinek • Tomek Czechowski • Paco Roncero • Izabela Iskierka • Piotr Ciemny • Mati Pichci • Przemysław Klima • Olga Tokarczuk • Hans Neuner • Zizi Hattab • Kuba Karaś • Adrian Bogdan Bęben • Diego Rossi • Anda Rottenberg • James Lowe. Ze zdjęciami Małgosi Minty @minta_eats [Opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna sprawa : prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw / Dominika Targosz. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann, 2023. - 254, [2] strony : fotografie ; 24 cm.
Z garnka i piekarnika, do smarowania i podjadania, przepisy do celebrowania czasu w kuchni, nieskomplikowane desery z nutką ekstrawagancji oraz kuchenne niezbędniki, czyli dodatki o dużej sile rażenia. Książka Dominiki Targosz – ambasadorki Roślinniejemy i Chefs for Change – to ukłon w stronę osób, które nie tylko chcą odtwarzać przepisy, ale też nauczyć się je samemu kreować. Znajdziemy w niej ponad 80 roślinnych przepisów, które zaspokoją i mały i wielki głód. Całość w duchu prostego jedzenia z dostępnych składników. Takie zwykłe gotowanie w wersji gourmand, gdzie wymyślny sosik czy sprytna posypka potrafi zmienić wszystko. [https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5075273/roslinna-sprawa-prosta-i-komfortowa-kuchnia-pelna-warzyw]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Makaron / [tekst:] Emmanuel Trédez. - Warszawa : Harperkids, copyright 2023. - 30, [6] stron : ilustracje ; 27 cm.
(Akademia Mądrego Dziecka)
(Wiem, Co Jem!)
Wszystkie dzieci kochają makaron, ale czy rzeczywiście wiedzą, co jedzą? Sprawdź, kto wymyślił makaron, jakie jego rodzaje znano w Mezopotamii i starożytnym Rzymie, a jakie kluski jadł Marco Polo w Chinach. Dowiedz się, jak powstają i jak nazywają się różne rodzaje makaronu oraz naucz się go przygotowywać samemu i poprawnie gotować. „Wiem, co jem!” to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; skąd się biorą poszczególne produkty spożywcze; i jak trafiają do sklepów i na talerze. Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści, pomagają oswoić się z rozmaitymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków. Książki z serii „Wiem, co jem” kształtują dobre nawyki żywieniowe. Autorzy w prosty sposób wyjaśniają, czym są składniki odżywcze czy kalorie, zachęcając do zdrowego jedzenia. W serii „Wiem, co jem” ukazały się dotychczas: „Chlebek”, „Czekolada”, „Pomidory”, „Banany”, „Miód”. [bonito.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowie w głowie : odżywianie przez świadome gotowanie / Ullenka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Luna, 2023. - 346, [6] stron : fotografie : 25 cm.
Kontynuacja bestsellera "Zielony sekret zdrowia", który podbił serca tysięcy czytelników. Jest odpowiedzią na setki zapytań sympatyków autorki o więcej porad i przepisów kulinarnych. Zdrowie w głowie wprowadzi Cię w tajniki bezśluzowego stylu odżywiania - metody Ullenki polegającej na oczyszczaniu i regeneracji organizmu w drodze do odbudowy zdrowia. Znajdziesz tu ponad 100 przepisów, propozycję jadłospisu oraz materiały na temat łączenia pokarmów, które stanowią alfabet żywieniowy. Dowiesz się, jak poprawnie łączyć ze sobą składniki pokarmowe, dlaczego jest to takie ważne i kiedy skutecznie działa. Dzięki tej książce poszerzysz swoją świadomość na temat własnego ciała i umysłu oraz będziesz mieć pod ręką zbiór receptur na każdą okazję. Nauczysz się jak w korzystny dla zdrowia sposób spełnić każdą swoją kulinarną zachciankę. Jeśli szukasz sposobu na trwałą zmianę, a nie jedynie diety, wypróbuj przepisy Ullenki. To styl życia, który poprzez lekkość i prostotę odżywiania pomoże Ci przywrócić równowagę i obudzić Twoją świadomość.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zielony sekret zdrowia : uzdrawianie przez roślinne gotowanie / autorka bloga Ullenka. - Wydanie drugie. - Warszawa : Luna, 2023. - 374, [2] strony : fotografie : 25 cm.
Jeśli szukasz sposobu na rozwiązanie problemów zdrowotnych, chcesz o siebie zadbać i oczyścić organizm, poznaj kuchnię Ullenki.
"Zielony sekret zdrowia" to poradnik na temat zdrowego odżywiania zawierający ponad 130 przepisów na apetyczne dania z prostych składników, zgodnych z ludzkim metabolizmem i nieobciążających nadmiernie trawienia. Ullenka tworzy je od wielu lat. Podstawą receptur są owoce i warzywa, które wzmacniają organizm i chronią go przed negatywnymi skutkami współczesnego życia. Dzięki tej książce dowiesz się, jak przyrządzić świeże potrawy, tak aby były zdrowe i smaczne.
Ullenka to influencerka, która swoją pasją do wegańskich potraw zaraża setki tysięcy ludzi. Każdego dnia inspiruje i motywuje Polaków na Facebooku, zaś społeczność międzynarodową na Instagramie. Autorka warsztatów kulinarnych, alternatywnych przepisów oraz metody regeneracji organizmu Zielony Restart. Swoją wiedzą dzieli się na warsztatach prowadzonych online. Jako pasjonatka świadomego żywienia, podróży i kontaktu z naturą uczy, jak skutecznie zmienić myślenie o odżywianiu, aby uzyskać poprawę zdrowia. Jej kuchnię kochają także dzieci. Wykreowała mnóstwo nowatorskich receptur – na wodę arbuzową, melonowe mleko, tort bananowy, chleb bez mąki czy tortillę z arbuza. W jej głowie cały czas powstają nowe przepisy, które uwielbiają testować członkowie rodziny i uczestnicy warsztatów kulinarnych.
[Opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wszystkie korony Ewy Wachowicz : Miss i cała reszta / Ewa Wachowicz, Marek Bartosik. - Kraków : Znak Horyzont, © copyright 2020. - 300, [3] strony : ilustracje ; 23 cm.
Ewa, jakiej nie znacie. Piękna jak zawsze, szczera do bólu. Jedyna miss, którą potraficie wymienić z imienia i nazwiska. Najpiękniejsza kobieta polskiej kuchni, kulinarny autorytet. Obiekt pożądania mężczyzn i dobra przyjaciółka milionów Polek. Czytaliście setki wywiadów z nią, od lat oglądacie ją w telewizji. Wiecie więc, że Miss Polonia pochodzi z niewielkiej wsi, ale nie słyszeliście, że potrafi odebrać poród krowy, a może mieć domieszkę błękitnej krwi. Że doskonale pamięta kolejność liczb na kole do ruletki i uwielbia robić z tej wiedzy użytek. Że niemal znalazła męża dzięki pomocy biura matrymonialnego. Że potrafiła się postawić mafii i że całkiem twarzowo jej w dredach. Że moment, w którym opuścili ją najważniejsi dla niej ludzie, całkiem ją odmienił. Nie wiecie tego wszystkiego, bo Ewa z dbałością o każdy drobiazg strzeże prywatności. Przynajmniej tak było dotąd. [Nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Trening core : płaski brzuch idealna sylwetka / Allison Westfahl ; tłumaczenie: Magdalena Jatowska. - Wydanie drugie. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2020. - 199, [1] strona : fotografie, ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Marzysz o płaskim brzuchu i wysportowanej sylwetce? Wykonujesz tysiące brzuszków i nic? Czas na trening core! To wszechstronne ćwiczenia dla zwykłych ludzi – mających prawdziwe ograniczenia czasowe, prawdziwą pracę, prawdziwą rodzinę oraz prawdziwą chęć nieskomplikowanego trenowania. Każdy chce wyglądać zgrabnie. Trening core to najlepszy sposób na wzmocnienie mięśni, pozbycie się zbędnych kilogramów i wyrzeźbienie ciała tak, by śmiało pokazywać je światu. Dzięki połączeniu treningu wytrzymałościowego, ćwiczeń rzeźbiących i odpowiedniej diety wystarczy zaledwie 8 tygodni, aby poprawić sprawność, zrzucić kilogramy i odmienić swoje ciało. Dasz radę! Zaplanowany w tej książce trening zajmuje zaledwie 30 minut dziennie, a przewidziane trzy poziomy trudności pozwalają odpowiednio zwiększać lub zmniejszać wysiłek, co pomaga w osiągnięciu celu. W książce znajdziesz też porady dietetyczne i przepisy, które pozwolą ci jeść tak, aby dostarczać organizmowi potrzebnej energii i równocześnie poprawić przemianę materii. [Opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 796 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieci gotują : wiosna : 27 przepisów / w opracowaniu Marzeny Wieczorek ; ilustrowała Katarzyna Śliwińska. - Warszawa : Demart, copyright 2023/2024. - 80, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 30 cm.
Gdy dzień się wydłuża, a niskie zimowe temperatury zastępuje wiosenne ciepło, budzą się w nas nowe siły i pomysły. Cieszą widoki świeżej zieleni, kwitnące sady, kolorowe przydomowe ogródki i… NOWALIJKI. Delikatne szparagi, surowe kalarepki, chrupiące marchewki, słodki jak cukierki groszek wyznaczają smaki wiosny. Gdy dodamy do tego bogactwo kiełków, zielone koktajle na bazie świeżych liści, np. mięty czy szpinaku, sałatki z dodatkiem… CHWASTÓW, to wiosenne menu może zaskoczyć i zadowolić naprawdę każdego. W kwietniu na straganach pojawia się – do niedawna nieco zapomniany – rabarbar, można od razu włączyć go do swojej diety. A potem… czas na agrest i TRUSKAWKI – niekwestionowany owocowy przebój wiosny. Są dostępne od rana do wieczora, w dni powszednie i świąteczne, na każdym rogu i… bezwzględnie trzeba to wykorzystać. Zjadać je same na surowo, dodawać do sałatek i koktajli, deserów oraz jako bazę bądź wzbogacenie napojów, kompotów, ciast. [www.znak.com.pl/ksiazka/dzieci-gotuja-wiosna-marzena-wieczorek-249562].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 15.06.2024)
Książka
W koszyku
Kiedy za oknem temperatury spadają poniżej zera mamy ochotę na sycące ciepłe posiłki – gęste zupy i sosy, dania na bazie kaszy, makaronu i ziemniaków. Częściej korzystamy z rozgrzewających korzennych przypraw: imbiru, kardamonu, cynamonu i anyżu, które świetnie komponują się, np. z zimowymi herbatami. A gdy ich smak wzbogacą miód, sok malinowy i cytrusy, to po prostu palce lizać. Właśnie zimą kupujemy aromatyczne cytrusy. Chętniej też sięgamy po kiszonki, pieczone lub gotowane warzywa korzeniowe i bulwy. Tradycyjne bezmięsne potrawy wigilijne oraz wiele wariantów dań z ryb powodują, że Boże Narodzenie inaczej pachnie i smakuje. Dzieje się tak też za sprawą pieczonych mięs, wyrafinowanych sałatek i wypieków. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tańczące kozy, wirujący mnisi, boskie interwencje i czysty przypadek – Historia kawy w fascynujący sposób wprowadza w zawiłe i pełne tajemnic losy najważniejszego napoju świata. Wino islamu, czarne złoto, czarodziejski trunek, „[…] który ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu/ Zapach moki i gęstość miodowego płynu” – jak pisał o nim Adam Mickiewicz. Jak odkryto kawę? Gdzie jest jej ojczyzna? Kto oszalał na jej punkcie i czemu zawdzięcza globalny sukces? Historia kawy zabiera w podróż do kresu kawowego poznania, za którym pozostaje już tylko… znów ją skosztować. [https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4992143/historia-kawy-czyli-opowiesc-o-najwazniejszym-napoju-swiata]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 31.05.2024)
Książka
W koszyku
Książka wprowadza w fascynujący świat ramenu i kuchni japońskiej w szerokim kontekście społecznym i kulturowym. Dowiecie się z niej nie tylko jak przygotować prawdziwy ramen, ale także jakie znaczenie ma on dla Japończyków i na czym polega jego autentyczność. Jest to także swoisty przewodnik, w oparciu o który można zaplanować podróż po Japonii szlakiem najbardziej charakterystycznych dań i tradycji kulinarnych. To opowieść nie tylko o kuchni, lecz o życiu Japończyków od kuchni, o miejscach, w których jedzą i kulturze jedzenia – tak odmiennej od tradycji europejskiej. Fascynująca to opowieść… Dopełnieniem książki są znakomite, kolorowe fotografie Macieja Komorowskiego, no i 33 autentyczne przepisy na ramen! Smacznej lektury! [Opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
(dostępność ok. 11.06.2024)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy ? Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową. "Bursztyn i żyto" przybliża nam interesują część Europy, oprowadza nas po jej stolicach, opowiada jej dzieje i odkrywa dynamiczny, nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, jest bramą do lepszego zrozumienia tego regionu i mentalności jego mieszkańców. Przepisy ? osadzone w bałtyckiej tradycji, a jednocześnie inspirowane współczesnymi trendami ? są nowoczesne, niepowtarzalne i łatwe do odtworzenia w domu. Otwierają przed nami nowe kulinarne horyzonty. Między przepisy i opowieści o podróżach zostały wplecione urywki poezji, literatury, pieśni i przysłów, co sprawia, że ta książka to zarówno kulturowy punkt odniesienia dla podróżników, jak i wizytówka tętniącej życiem kuchni krajów bałtyckich. [bonito.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. V 1 [Regionalia] (4 egz.)
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia indyjska. - Wydanie II przetworzone na podstawie wydania II. - Wrocław : Wydawnictwo Astrum, [2021]. - 152 strony ; 20 cm.
Dziedzina i ujęcie
Lubisz dobrze i niedrogo zjeść? Zależy Ci na własnym zdrowiu? Zastanawiasz się, dlaczego ludzie Wschodu żyją o wiele dłużej niż my? Czy wiesz, co sprawia, że Azjaci tak obficie doprawiają swoje potrawy? W książce Kuchnia indyjska znajdziesz odpowiedź na wiele z takich pytań. Dzięki zawartym w tym poradniku przepisom kulinarnym poczujesz smak i zapach Orientu, a co ważniejsze odkryjesz odtruwające, odchudzające, odmładzające i relaksujące właściwości przypraw i ziół, stosowanych we wschodnich kuchniach w przeogromnych ilościach. Orientalne przyprawy uatrakcyjniają dania kuchni indyjskiej i dodają im smaku. Warto więc, abyśmy i my zaczęli w końcu z dobrodziejstw i bogactwa natury korzystać! A od kogo się uczyć, jeśli nie od najlepszych? [bonito.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej